Egészség

Itt az ARFID, egy újfajta étkezési zavar, ami főleg kislányokat érint

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.08 | 11:51

Ha feltűnően válogatós a gyerek, azzal az egészségét is veszélyezteti.

Rengeteg gyerekre mondhatjuk rá, hogy finnyás, már ami az ételeket illeti. De ez a válogatósság esetenként már-már mániává is fajulhat: állaguk, színük vagy felépítésük alapján is elutasíthat bizonyos ételeket, mely viselkedés aztán evészavarhoz, és komoly egészségügyi gondokhoz is vezethet.

via GIPHY

A Good.is néven is nevezi ezt a problémát: az ARFID ez az új fogalom, amit ízlelgethetünk. A mozaikszó az avoidant/restrictive food intake disorderből áll össze, ami ezt az elkerülő táplálékbeviteli zavart jelenti. Szerencsére nem olyan súlyos a dolog, mint például az ismertebb anorexia nervosa, mert nem jár torz testképpel, sem drasztikus súlyvesztéssel, és elsősorban a gyerekeket érinti.

via GIPHY

A tüneteket valami olyasmi okozhatja, ami kiskorában érte a gyereket: egy fulladás, hányás, vagy egy gondozójával való nem túl harmonikus kapcsolat következménye. De az sem zárható ki, hogy esetleg még depresszió vagy szorongás is állhat a háttérben.

A fiúkat az étkezési zavarok közül az arfid érinti a legnagyobb számban; a legtöbb arfid-esetet mégis a lányoknál diagnosztizálják: nagyjából 70 százalékban. Az amerikai mentális rendellenességek listájára (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) 2013 májusában került fel ez a probléma, de valahogyan még mindig nem szivárgott be eléggé a köztudatba.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány összegzi ezt a relatíve új fogalmat, hogy ezáltal is segítse a gyerekorvosokat, a mentális egészséggel foglalkozó szakembereket és a szülőket tájékozódni a kérdést illetően. A Journal of Adolescent Health hasábjain olvasható publikáció összeállítói bíznak abban, hogy egyre inkább tisztában lesznek az érintettek az arfid mibenlétével. A kanadai szakértő, Dr. Debra Katzman így fogalmaz:

Ne tudjuk le azzal, hogy csak finnyás az a gyerek. Ez egy elég komoly kihívást jelentő diagnosztikai kategória a DSM-5 listáról. Bonyolult a kezelése is, mivel nemcsak orvosi esetnek kell tekinteni, hanem a pszichoszociális vetületéről sem szabad megfeledkezni. Ha ráhagyják, akkor kamaszkorra már hosszútávra kiható problémákat tud okozni.

A gyermekgyógyászatban előforduló, evésproblémás esetek 13 százaléka már az arfid kategóriájába esik. A szakértők azt remélik, hogy ha ismertebb lesz ez a típusú rendellenesség, akkor könnyebb lesz megelőzni, illetve kezelni is. Főleg az otthonokban:

Az aggódó szülőknek érdemes volna minél előbb beszélniük erről a gyerekorvosukkal, inkább, mint hogy hagyják, hogy hónapokig, vagy akár évekig is fennálljon ez a nehézség.

összegzi Dr. Mark Norris is a teendőket.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló