Egészség

Meglepő, mi az, ami segíti a cigiről való leszokást a tudósok szerint!

  • Szerző:nuus
  • 2022.09.14 | 14:18

Azok a dohányosok, akik rendszeresen kapnak személyre szabott e-maileket, amelyekben különféle leszokási tippek és motivációs történetek kerülnek megosztásra, sokkal jobb eséllyel teszik le a cigarettát. 

Kissé meglepő módon a motivációs e-mailek legalább annyira hatékonyak, mint a legeredményesebb, orvosok által ellenőrzött módszerek – mindez azt mutatja, hogy a pszichés tényezők rendkívül fontos szerepet játszanak a függőségtől való megszabadulás folyamatában. 

A felmérés során az American Cancer Society munkatársai 1070 dohányost vizsgáltak, akik szerették volna letenni a cigarettát. A résztvevőket három csoportra osztották: voltak, akik 27 jól átgondolt motivációs e-mailt kaptak, mások 3-4 mailt letölthető könyvecskével, míg a harmadik csoport tagjai egyetlen, nem koncepciózusan összerakott mailt kaptak. Mindegyik mail tartalmazott leszokással kapcsolatos hasznos linkeket. 

A sikert feltérképezendő, a résztvevőket egy, három és hat hónappal a program után is felkeresték a szakemberek. Mint kiderült,  az első csoport tagjai esetében a leszokás 34 százalék esetében volt sikeres, ezután a 3-4 e-mailt kapók következtek 30,8 százalékkal, míg az egyetlen mailt kapóknál 25,8 százalék volt a sikerrel leszokók aránya. 

Úgy tűnik, az újfajta kommunikációs eszközök komoly segítséget nyújthatnak a leszokásban: a napi motivációs mailek mellett népszerű a telefonos tanácsadás is, igaz, meglehetősen kevés kutatás született eddig ebben a témában. 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.