Egészség

A bizonyítottan rákkeltő összetevő újabb tíz évig marad legális

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.09.21 | 13:48

Az Európai Bizottság a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyének tízéves meghosszabbítását javasolja.

A szóvivő a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva közölte, az Európai Bizottság azért javasolja a vitatott növényvédő szer alkalmazási engedélyének meghosszabbítását, mert az összes illetékes tudományos testület megállapításai szerint jelenleg nincs olyan információ, mely aggodalmakra adna okot.

“Javaslatunk szilárd tudományos információkon alapszik, amelyek figyelembe veszik a legkülönbözőbb hatóanyagokat”

– fogalmazott a szóvivő, majd hozzátette: a szöveg összhangban van Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) legutóbbi vonatkozó megállapításaival.

Az Európai Bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a tudományos fejlődést és változást ezen a területen. A glifozát használatát “kockázatcsökkentő intézkedéseknek” kell kísérniük, és “különös figyelmet kell fordítani” a környezetre gyakorolt közvetett hatásokra is – tette hozzá az uniós szóvivő.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) július végén közreadott jelentésében nem azonosított kritikusan aggályos területeket az emberekre és állatokra, illetve a környezetre jelentett kockázat tekintetében a gyomirtóként hasznosított glifozát hatóanyag-szakértői felülvizsgálata során. Az Európai Vegyianyag-ügynökség tavaly végzett értékelésében arra a következtetésre jutott, hogy a glifozát nem felel meg azoknak a tudományos kritériumoknak, amelyek alapján rákkeltő, mutagén vagy a reprodukcióra káros anyagként kellene besorolni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által potenciálisan rákkeltőnek minősített növényvédő szer használatának jelenlegi ötéves engedélye az EU-ban december közepén jár le, ezt követően a tagállamoknak kell dönteniük a további engedélyezéséről.
Az Európai Unió 27 tagállama pénteken tárgyalja a bizottsági javaslatot, melyet októberig az országok minősített többségének kell jóváhagynia.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló