Egészség

Hatással lehet a karfiolfül a hallásra?

  • Szerző:nuus
  • 2019.09.23 | 06:45

A karfiolfül gyakori fülkagyló elváltozás a bokszolók, birkózók és harcművészek körében. Kevesen tudják, hogy nem csak sportolóknál, hanem például a fülpiercing miatti fülfertőzés következtében is kialakulhat bárkinél.

 karfiolfül
Khabib Nurmagomedov egyik fülén már jól látszik az elváltozás (kép: by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

A karfiolfül nevű jellegzetes deformációt az okozza, hogy a porcok sérülése miatt a bőr és a porc között vérömlenyek alakulnak ki. A vérömlenyek miatt a bőr megnyúlik, és hegesedés lép fel a kötőszövetben.

Létezik olyan vélekedés, mely szerint a karfiolfül halláskárosodáshoz vezethet. Egy iráni tanulmány kimutatta, hogy a karfiolfülű sportolók körében jelentősen magasabb a halláskárosodottak aránya, mint azoknál, akiknél nem fordul elő ilyen deformitás. De nem csupán a halláscsökkenés gyakoribb, hanem a fülfertőzés is. Csaknem kétszer gyakoribb a fülelváltozás mellett a fülfertőzés előfordulása, mint ép fülkagyló mellett, előbbi esetben 8,4 %, utóbbi esetben 4,9 %.

Ezek a sportágak magukban hordozzák a hallássérülés veszélyét.

A fejet érő többszörös ütések károsíthatják a hallóideget, mely az agyat köti össze a belső füllel, valamint előidézhetnek olyan sokkhullámot, mely elég erős ahhoz, hogy sérülést okozzon a belső fülben található csigában, mely a hangérzékelés nélkülözhetetlen része.

Ám a karfiolfül és a halláskárosodás közötti jelentős összefüggés nem magyarázható pusztán a fejet ért erőhatásokkal. Bizonyos esetekben előfordul, hogy a fülkagyló deformitása nem korlátozódik a fülkagylóra, hanem folytatódik a külső hallójáratban is, és akár az elzáródásához is vezethet. A hallójárat eldeformálódása a fülzsír normális kitisztulását is gátolhatja, ami fülzsírdugó kialakulását okozhatja. Ez pedig megnöveli a fülfertőzés és gyulladás valószínűségét is. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a karfiolfülű sportolók közül nagyjából miden tizedik érzi úgy, hogy romlott a hallása. Az ép fülűek körében sokkal kevesebben panaszkodnak erre, itt az arány csupán 1,8%.

Ez az első tanulmány, mely rávilágít, hogy a karfiolfül nem csak egy esztétikai probléma, hanem a hallásra is hatással lehet.

Forrás: Napidoktor

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Motor
Csapatot vált Rossi?
  • szerző:szaboakos
  • 2020. 01. 07.