Egészség

Ilyenkor tilos szőlőt enni

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.25 | 07:46
  • trendindex: 6

A szőlő nagyon finom, és általában egészséges. De van néhány eset, amikor jobb, ha kerülöd.

Illusztráció: Pixabay.com

A szőlő kifejezetten egészséges és hasznos tápanyagokban bővelkedő gyümölcs, de még ennek ellenére sem mindig ajánlott a fogyasztása. Egyes betegségek kialakulásakor, illetve ha nem várt hatást vált ki, le kell mondanunk az édes szemű gyümölcsről.

Cukorbetegség esetén

A szőlő a benne található magas cukortartalom miatt a diabéteszben szenvedők számára nem tartozik az ideális gyümölcsök közé. Glikémiás indexe 75-90 % közé esik, így kis mennyiség elfogyasztása is megemeli a vércukorszintet.

Ha a szervezet jelez

Amennyiben túlzottan rákapunk az édes gyümölcs ízére, a szervezet nem mindig képes lépést tartani az ízlelőbimbók óhajával. Bár a mag és a héj is segít az anyagcsere regenerálásánál és az emésztőrendszer tisztításában, néhány embernél pont emiatt alakul ki puffadás. Ilyenkor érdemes visszavenni a tempóból.

Sebesedés

A kis szemekben található apró szőlőmagok bővelkednek antioxidánsban, amely kifejezetten hasznos a szervezet fiatalos lendületének megőrzésében és a sejtképződésben. Éppen ezért a magok fogyasztása nem jelent problémát a legtöbb esetben. Ritán mégis előfordul, hogy az apró darabok afták képződését generálják a száj belsejében. Ilyenkor sem szükséges felhagyni a szőlő evésével, csak mellőzni kell a mag szétrágását.

Egyes betegségek esetén

A szőlő fogyasztását szintén kerülni kell bizonyos betegségek meglétekor. Ezek közé tartozik a szénanátha, a tüdőgyulladás, a tuberkulózis és az asztma. Ezzel kapcsolatban szakorvosok részletes tájékoztatását érdemes kérni.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló