Egészség

Ilyenkor tilos szőlőt enni

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.25 | 07:46
  • trendindex: 6

A szőlő nagyon finom, és általában egészséges. De van néhány eset, amikor jobb, ha kerülöd.

Illusztráció: Pixabay.com

A szőlő kifejezetten egészséges és hasznos tápanyagokban bővelkedő gyümölcs, de még ennek ellenére sem mindig ajánlott a fogyasztása. Egyes betegségek kialakulásakor, illetve ha nem várt hatást vált ki, le kell mondanunk az édes szemű gyümölcsről.

Cukorbetegség esetén

A szőlő a benne található magas cukortartalom miatt a diabéteszben szenvedők számára nem tartozik az ideális gyümölcsök közé. Glikémiás indexe 75-90 % közé esik, így kis mennyiség elfogyasztása is megemeli a vércukorszintet.

Ha a szervezet jelez

Amennyiben túlzottan rákapunk az édes gyümölcs ízére, a szervezet nem mindig képes lépést tartani az ízlelőbimbók óhajával. Bár a mag és a héj is segít az anyagcsere regenerálásánál és az emésztőrendszer tisztításában, néhány embernél pont emiatt alakul ki puffadás. Ilyenkor érdemes visszavenni a tempóból.

Sebesedés

A kis szemekben található apró szőlőmagok bővelkednek antioxidánsban, amely kifejezetten hasznos a szervezet fiatalos lendületének megőrzésében és a sejtképződésben. Éppen ezért a magok fogyasztása nem jelent problémát a legtöbb esetben. Ritán mégis előfordul, hogy az apró darabok afták képződését generálják a száj belsejében. Ilyenkor sem szükséges felhagyni a szőlő evésével, csak mellőzni kell a mag szétrágását.

Egyes betegségek esetén

A szőlő fogyasztását szintén kerülni kell bizonyos betegségek meglétekor. Ezek közé tartozik a szénanátha, a tüdőgyulladás, a tuberkulózis és az asztma. Ezzel kapcsolatban szakorvosok részletes tájékoztatását érdemes kérni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.