Egészség

Szívás, a fű durvább a tinik agyának, mint az alkohol

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.05 | 14:45

Kanadai tudósok szerint a pia még mindig nem butít annyira, mint a vadkender. A serdülők kognitív képességeinek igencsak betesz a marihuána.

(kép: Jantaaa / Pixabay)

Kanadai tudósok állapították meg azt, hogy a marihuána fogyasztása jóval károsabb a serdülők számára, mint ha például gyakran berúgnak. A füvet rendszeresen szívó tinik gondolkodási képességei sínylik meg hosszútávon a könnyűdroggal való érintkezést.

A Montreali Egyetem október elején napvilágot látott tanulmánya 3800 diák négy évnyi követésén alapul, akik a város különböző iskoláiba járnak. A résztvevőknek 13 éves koruktól, évente kellett beszámolniuk arról, milyen mennyiségben fogyasztanak kenderszármazékot, illetve alkoholt. Számítógépes kognitív teszten adtak számot arról, hogyan alakult az emlék-előhívó képességük, észlelésük és rövidtávú memóriájuk.

A szülők és tanárok természetesen nem értesülhettek arról, hogy a csemeték szerhasználata milyen mértékű. A vizsgálat azonban azt hozta ki, hogy a hosszútávú emlékezetben bizony sokkal nagyobb kárt okoz a fű a szesznél. Miután a résztvevők letették a vadkendert, az eredményeik sajnos nem mutattak javulást.

A kísérletünk a kannabisz idegfiziológiai hatásaira fókuszált. Azért fontos ez a téma, mert az eredmények az egész életre kiható változásokat mutatják ki.

– összegzi Patricia Conrad. Már júniusban is állt elő hasonlóval a Pennsylvaniai Egyetem: ott 69 fiatalkorú alanynál derült ki, hogy romlott a memóriájuk, új információt sem tudtak megfelelően befogadni, de a magasabb szintű gondolkodást igénylő probléma megoldásuk, illetve feldolgozásuk is elmaradt a fűvel nem élőkétől, teszi hozzá az NBC News.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.