Egészség

Szívás, a fű durvább a tinik agyának, mint az alkohol

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.05 | 14:45

Kanadai tudósok szerint a pia még mindig nem butít annyira, mint a vadkender. A serdülők kognitív képességeinek igencsak betesz a marihuána.

(kép: Jantaaa / Pixabay)

Kanadai tudósok állapították meg azt, hogy a marihuána fogyasztása jóval károsabb a serdülők számára, mint ha például gyakran berúgnak. A füvet rendszeresen szívó tinik gondolkodási képességei sínylik meg hosszútávon a könnyűdroggal való érintkezést.

A Montreali Egyetem október elején napvilágot látott tanulmánya 3800 diák négy évnyi követésén alapul, akik a város különböző iskoláiba járnak. A résztvevőknek 13 éves koruktól, évente kellett beszámolniuk arról, milyen mennyiségben fogyasztanak kenderszármazékot, illetve alkoholt. Számítógépes kognitív teszten adtak számot arról, hogyan alakult az emlék-előhívó képességük, észlelésük és rövidtávú memóriájuk.

A szülők és tanárok természetesen nem értesülhettek arról, hogy a csemeték szerhasználata milyen mértékű. A vizsgálat azonban azt hozta ki, hogy a hosszútávú emlékezetben bizony sokkal nagyobb kárt okoz a fű a szesznél. Miután a résztvevők letették a vadkendert, az eredményeik sajnos nem mutattak javulást.

A kísérletünk a kannabisz idegfiziológiai hatásaira fókuszált. Azért fontos ez a téma, mert az eredmények az egész életre kiható változásokat mutatják ki.

– összegzi Patricia Conrad. Már júniusban is állt elő hasonlóval a Pennsylvaniai Egyetem: ott 69 fiatalkorú alanynál derült ki, hogy romlott a memóriájuk, új információt sem tudtak megfelelően befogadni, de a magasabb szintű gondolkodást igénylő probléma megoldásuk, illetve feldolgozásuk is elmaradt a fűvel nem élőkétől, teszi hozzá az NBC News.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
NBC News
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló