Egészség

Hatalmas gondban az egészségügy – hónapos várólisták, elmaradó műtétek

  • Szerző:nuus
  • 2021.10.07 | 15:18

Az orvosok túlterheltek, a szakrendelésekre meglehetősen nehéz bejutni.

A koronavírus járvány és a munkaerőhiány egész sajátos módon fektette két vállára a magyar egészségügyi rendszert. Több forrás is megerősítette azt a tényt, hogy sokszor hónapokat kell várni a legapróbb orvosi beavatkozásokra is.

doctor-563428_1280

Hamarosan robbanhat az influenza szezon Magyarországon, és annak ellenére, hogy egyre többen fordulnának orvoshoz légúti problémákkal, továbbra is sokszor kell telefonálni, hogy bárki is eljusson háziorvosához. Az orvosok túlterheltek, a szakrendelésekre meglehetősen nehéz bejutni.

Ha nincs szerencséje és beutalóval bárhová elküldi a doki, 2022.1-3 hónapjára már kap is időpontot.

– mondta egy megkérdezett.

Mi áll ennek a hátterében? Az egyik és talán legfontosabb az, hogy az egészségügyben tovább növekedett a betöltetlen álláshelyek száma és aránya.

A tavalyi harmadik negyedévben az egészségügy és szociális ellátás nemzetgazdasági ágban soha nem látott magasságba emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma.

A háziorvosi rendelésekre nehéz bejutni, a legtöbben azt kérték, hogy amennyiben lehet inkább telefonon keressék őket, mint személyesen. Így többen megerősítették azt, hogy saját tapasztalatiak alapján erős túlzással, de

az egészségügyben szemmel láthatóan csak a a covid létezik. Egy szakrendelés sem ér rá, hónapokra adnak időpontot. A mentő csak covidosokkal foglalkozik, és olyan is volt, hogy az ügyelet 9 óra múlva sem érkezett meg.

Lapunknak egy megkérdezett azt is elmondta, hogy konkrétan hatalmas a hiány, ami a szakrendeléseket illeti. Őt a háziorvos utalta be gasztroenterológiai vizsgálatra, melyre kapott is időpontot, 6 héttel későbbre. Azonban a szakrendelés kért egy hasi ultrahangot, amely még a covid előtt szinte azon a héten elérhető lett volna, ám a mostani helyzetben

szeptember 20-án már csak november legvégére tudtak volna időpontot adni, amely közel egy hónappal lett volna a gasztroenterológiai vizsgálat után

Így két lehetőség van: vagy harcol, és megpróbálja a szakrendelés elintézni, hogy előbbi időpontot kapjon, vagy fizet.

Jelenleg egy hasi ultrahang Budapesten átlagosan 20-22 ezer forintba kerül, és ahogy a beszámolókból, és biztosítási kutatásokból kiderül, egyre többen választják a magán-orvosokat, akkor is, ha ezek a kiadások jelentősen megterhelik a családi kasszát, hiszen különben sok esetben hónapokat kellene várni a vizsgálatokra.

Az emigráció különböző hullámai során generációk távoztak külföldre a magyar orvostársadalomból is, de az elvágyódó emberek, akik a kultúra csúcsa felé törekednek, mindig visszajutnak oda, ahonnan indultak

– hangoztatta Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere a Magyar Orvos-Egészségügyi Világtalálkozón, ám ez a kijelentés nem nyugtatja meg azokat a betegeket, akik már nem kapnak idén szemészetre időpontot, vagy az egynapos sebészeti ellátást is csak 2022-ben tudják vállalni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló