Egészség

Napi kínzó: eldőlt, hogy forrót kell inni hőségben vagy hideget

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.09 | 14:24

Mindig azt hallottuk a legnagyobb kánikulában, hogy nem a fél kiló jéggel telerakott Mojitót kéne inni, hanem forró teát, mert az használ melegben. A beduinok és a tuaregek is azt isszák a sivatagban. Ezúttal kanadai tudósok jártak utána, hogy hideget vagy meleget.

tee-1519580_1280

A kínzó kérdésre egy Ollie Jay nevű srác találta meg a választ egy ottawai egyetemen. Egy szobabiciklin tekerő jól megizzadt tesztalanyokkal itatott hideg és forró italokat. Elsőre azt találták, hogy a meleg italt ivók testőmérséklete felment, a hideg italt ivóké leszállt. De elég volt leülniük egy percre, és máris kiderült, hogy a meleg italt ivó alanyok teste jóval kevesebb hőt tárolt, mint a hideget fogyasztóké.

A szépséghiba a lehűlés oka, ugyanis a verejték hűti le azt, aki forró italt iszik a hőségben. Egyszóval, ha nem akarsz hatalmas izzadságfoltokat a pólódon vagy ingeden a forróságban, akkor marad a hideg koktél vagy limonádé. Viszont azt sem kell megkövezni, aki egy csésze forró mentateával kínál meg, először megizzadsz, mint a ló, de utána sokszor kellemesebben érzed magad. Az sem mindegy, hogy hol izzadsz meg. Kevés páratartamú helyen, például a Szaharában, vagy más sivatagban azonnal elpárolog az izzadság, ami hűt, így nem kellemetlen. A párás esőerdőkben marad az izzadság, de a testehőmérsékleteden így is segít a forró ital, elkerülhetsz egy kiadós hőgutát.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló