Egészség

Franciaországban szombat éjféltől ismét egészségügyi rendkívüli állapot lép életbe

  • Szerző:nuus
  • 2020.10.15 | 07:46

Nincs buli, nincs étterembe járás, mindenkinek otthon kell maradni.

A koronavírus-járvány megfékezésére a francia kormány rendeletben szerdán ismét kihirdette az egészségügyi rendkívüli állapotot, amely biztosítja a jogi keretet bizonyos korlátozásokhoz október 17-én éjféltől az ország egész területén.

Fotó: Pixabay

A kormányülésen született döntésről alig fél órával azelőtt jelent meg a közlemény, hogy Emmanuel Macron államfő élő televíziós interjúban bejelentette az újabb szigorításokat. A maximális riasztási övezetekben, így Párizsban és az elővárosokban, valamint nyolc nagyvárosban (Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier) este 9 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom lép életbe szombat éjféltől.

“A kijárási tilalom először négy hétig fog tartani, és a parlament elé megyünk a december 1-ig tartó hosszabbításért. Hat hét az az idő, ami jelenleg szükségesnek tűnik” – mondta az államfő. A kormány rendeletben maximum egy hónapra rendelhet el korlátozásokat, minden további hosszabbításhoz parlamenti felhatalmazás szükséges.

A köztársasági elnök elmondta, hogy az érintett nagyvárosokban minden színháznak, mozinak, étteremnek este 9 óráig be kell zárnia. Megerősítette, hogy a vendéglátásban, az idegenforgalomban, a kulturális életben, a rendezvényszervezésben és a sportban kényszerszabadságra kényszerülők fizetésének 100 százalékát átvállalja az állam a munkahelyek megtartására érdekében.

“Nem megyünk étterembe 21 óra után, nem megyünk bulizni a barátokhoz, mert jól tudjuk, hogy ott fertőződhetünk meg a leginkább” – hangsúlyozta az elnök.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló