Egészség
Valóban erősebbek leszünk a spenóttól és a répától!
Popeye-nek a tudósok szerint igaza volt: a spenóttól valóban erősebbek leszünk.
A leveles zöldségek magas nitráttartalma – nem pedig a vas – ugyanis kitűnő hatással van az izmainkra – tudjuk meg a Washington University School of Medicine kutatásából, amely a Circulation: Heart Failure című szaklapban került publikálásra.
A szakemberek élsportolók izomzatának alakulását vizsgálták közelebbről, és kiderült: a spenót mellett a répalé – aminek szintén magas a nitráttartalma – szintén jótékony hatással van az izomzatra. Nem csak az élsportolók esetében van ez így, hanem a szívelégtelenséggel küzdő páciensek körében is hasonló eredményekről számolnak be a szakemberek.
“Noha ez csak egy egészen kis kutatás, óriási előrelépést figyelhetünk meg izomerő tekintetében már két órával azután, hogy a páciens répalevet ivott. A hétköznapi élet számos fejezete szól arról, hogy felülünk az ágyban, felkelünk a székből, megemelünk egy táskát, felmegyünk a lépcsőn. Mindez jelentősen befolyásolja az életminőséget. Abban szeretnénk segíteni a szívelégtelenséggel, rákkal és más betegséggel küzdő embereknek, hogy könnyebben vegyék ezeket az akadályokat”
– mondja Linda R. Peterson professzor, a kutatás vezetője.
Andrew R. Coggan radiológia professzor szintén a sportolók – különösen a biciklisek – körében vizsgálta a répalé és a spenót jótékony hatását, majd a betegek esetében is hasonló pozitív változásokat észlelt a nitrátban bővelkedő tápanyagok étrendbe emelését követően. A kutatásban résztvevő páciensek saját kontrollcsoportjukként szolgáltak, mivel az egyik szakaszban répalevet, míg a másikban répalé-placebót kaptak, ám a kutatók is csak a kutatást követően tudták meg, hogy mikor kaptak a betegek valódi répa-italt, és mikor placebót.
Az eredmények így is beszédesek voltak, de a szakemberek szerint szélesebb körben végzett kutatásra is szükség lesz a későbbiekben.
Nyitókép: https://pixabay.com/users/kkolosov-2105326/
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.