Egészség

Készülj fel a télre! Ezekkel a zöldségekkel és gyümölcsökkel felturbózhatod az immunrendszered

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.22 | 13:18

Az ősz a sok eső és egyre rövidülő nappalok miatt sokaknak kimondottan depressziós időszak, míg mások ilyenkor szeretik igazán járni a természetet, hiszen a lassan sárguló lombok gyönyörű látványt nyújtanak.

Számos zöldség- és gyümölcsfélénknek szintén most jön el az ideje, ezek az őszi kedvencek pedig nem csupán ízletesek, hanem rendkívül egészségesek is. Ősszel pedig igencsak jó hasznát vehetjük egy kis immunerősítő vitaminkúrának!

1. Az alma flavonoidjával magasabb fokozatba kapcsolhat az agyunk

Az almában sok a rost, a C-vitamin és a polifenol, így egyszerre csökkentheti a szív, a kettes típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát. Fogyaszthatjuk frissen önmagában, de rengeteg őszi sütemény alapjául is szolgálhat.

2. A körte különösen hasznos a szívünknek

A körtéről sokan megfeledkeznek, pedig ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz, mint az alma, sőt rostokból még többet is. A konyhában sokféleképpen felhasználható: süteményekbe, sültek mellé párolva vagy töltve, sütve.

3. Sütőtök mint A-vitamin-forrás

A sárgarépához hasonlóan a sütőtök is béta-karotint tartalmaz, ami aztán A-vitaminná alakul a szervezetünkben, de C-vitamin tartalma sem elhanyagolható. Van, aki egyszerűen megsüti és úgy fogyasztja, persze készíthetünk belőle süteményeket, kencéket, leveseket is.

4. Póréhagyma gyulladáscsökkentőnek

A póréhagyma kevésbé erős ízével egyszerűen kiválthatja a többi hagymát egytálételekben, és serpenyős, wokos fogásokban is jól működik. Magas rost- és flavonoid-tartalma miatt emésztéssegítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.

5. Kelbimbó tele rostokkal és antioxidánsokkal

A kelbimbó kétségkívül pirítva és sütve a legfinomabb. Nemcsak emésztéssegítő, hanem a rákos megbetegedések kialakulását megelőző hatása miatt is érdemes fogyasztanunk.

6. Édesburgonya az immunrendszerünknek

Magas A- és C-vitamin-tartalma miatt az édesburgonya ideális immunerősítő, felveszi a harcot a késő őszi és téli megfázásokkal, influenzákkal szemben. Megsütve lehet belőle köret, saláta, de levest is készíthetünk belőle.

7. Paszternák az erős csontokért

Ez a sárgarépára és petrezselyemre emlékeztető gyökérzöldség fagy hatására csak édesebb lesz, így ősszel a legfinomabb. A benne található K-vitamin hozzájárulhat csontjaink egészségének megőrzéséhez, illetve a véralvadást is elősegítheti. Nyersen megédesíti a salátákat, főzve pedig a leveseinket, pörköltjeinket dobja fel, de magában, olívaolajon megpirítva is finom.

8. Brokkoli, még egy mindenes

A brokkoli kiváló alapként szolgálhat egy tartalmas leveshez, de sütni és párolni is szokták. Magas rost-, C- és K-vitamin-tartalma révén erősíti az immunrendszerünket, és segíthet megakadályozni a rákos megbetegedések kialakulását.

Forrás: izeselet.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.