Egészség

Sok vitamint szedsz? Lehet, hogy éppen kinyírod a májadat

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.23 | 16:12
  • trendindex: 4

Jobb ha tudjuk, sokszor csak a lelkiismeretünknek tesz jót, ha különböző vitaminokat és étrendkiegészítőket kapkodunk be. Egy friss tanulmány szerint nem mindegyik egészséges, és fogyasztásuk komoly károkat is okozhat.

Amerikai kutatók olyan májproblémákat vizsgáltak meg, amiket étrend-kiegészítőknek vagy gyógynövényeknek tulajdonítottak.  A The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) adatbázisa alapján összesen 100 korábbi tanulmányt vetettek össze.

A felülvizsgálatból kiderült, hogy a különböző gyógyszerekkel kapcsolatba hozható károsodások 20 százaléka gyógynövény-készítményekre és étrend-kiegészítőkre vezethető vissza: ez pedig a duplája az egy évtizeddel korábbi adatoknak.

Összesen 116 terméket hoztak kapcsolatba a májkárosodással: sok olyan volt, ami több összetevőből áll, így nehéz beazonosítani, hogy melyik hozzávaló felelős a problémáért. A nem szteroid kiegészítők közül ilyennek voltak a kínai és koreai gyógynövények, és az ájurvédikus gyógyszerek, de a vitaminok és más étrend-kiegészítők se maradtak le a listáról. A fő probléma igazából az, hogy sokan gondolkodás nélkül szedik be a különböző étrend-kiegészítőket, anélkül, hogy egyáltalán konzultálnának az orvosukkal.

Persze léteznek olyan, receptre kiváltható gyógyszerek, amik szintén károsak a máj számára, ezért ha már forgalomba került, visszavonják, és sok fejlesztést be is fejeznek, ha károsnak ítélik. Ugyanakkor a receptre kapható gyógyszereknek bizonyíthatóan vannak pozitív hatásai, míg az étrend-kiegészítőknek kevés, vagy alig – használatuk pedig egy csomó kockázattal jár.

Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy mit és hogyan szedünk: ha valami már túl jónak hangzik, ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem az.

A májkárosodásnak eleinte nincs semmilyen tünete, és már csak akkor derül ki, hogy nagy a baj, amikor már túl késő. Működő máj nélkül képtelenek vagyunk az emésztésre, kiszűrni a méreganyagokat a táplálékból, és lekötni a tápanyagokat: máj nélkül nem lehet élni.

Forrás: izeselet.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló