Egészség

A hererák könnyen gyógyítható, mégis sok férfi hal bele

  • Szerző:nuus
  • 2019.10.28 | 18:48

A legfontosabb a betegség korai azonosítása, és a kezelés mielőbbi megkezdése. Éppen ezért aggasztó, hogy sok férfi hónapokon keresztül akkor sem fordul orvoshoz, ha abnormális jelenséget tapasztal herefronton.

„Ha a hererákot időben sikerül azonosítani, öt éven belül a túlélési arány 99 százalékos. Ugyanakkor ott van az, amit macsó férfi komplexusnak is szoktunk nevezni: amikor a férfi elhiteti magával, hogy minden rendben van, akkor is, ha esetleg furcsa, kellemetlen tüneteket tapasztal”

– állítja Dr. Jay Raman, a Penn State Medical Center vezető urológusa.

A szakember szerint a problémával jár az is, hogy a többség zavarban van, ha a nemi szervét, a heréit kell megmutatnia egy orvosnak, ezért kellemetlen tünetek esetén is a végtelenségig halasztgatja az orvosi látogatást. Vannak, akik ennek tetejében attól is rettegnek, hogy mi történik, ha az orvos műtétet javasol, amelynek keretében a heréket eltávolítják.

„Ezért aztán a férfiak egy jelentős része nem fordul orvoshoz, hanem csak vár, vár és vár, hátha jobban lesz magától. Gyakran addig vár, amíg túl késő nem lesz, és már semmi esély nincs a gyógyulásra”

– fogalmaz Dr. Raman.

Az Egyesült Államokban évente 9 ezer esetben diagnosztizálnak hererákot. A fehér népesség körében a probléma gyakoribb, illetve a fiatalkorban le nem ereszkedett herék szintén extra kockázati tényezőt jelentenek. Mivel ezekben az esetekben nincs tere a prevenciónak, a legjobb, ha a páciens figyeli a testét, és rendszeresen jár szűrésekre, hogy elkerülje a bajt.

Nyitókép: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló