Egészség

Vajon van bármi hatása a cigarettadobozok ijesztő képeinek?

  • Szerző:nuus
  • 2019.10.28 | 15:48

Rákos tüdő, szétroncsolt fejű magzat, szétszakadt artériák... vajon van valami értelme ezeknek a cigarettadobozokon díszelgő képeknek?

 

A WHO dolgozta ki a figyelmeztető rendszert

A Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center statisztikája szerint a markáns vizuális figyelmeztetés igenis komoly hatással lehet az egészségünkre. Jelenleg több mint 70 nemzet döntéshozói döntöttek úgy – illetve fontolgatják, – hogy a WHO által kidolgozott figyelmeztető rendszer keretein belül teszik kötelezővé a jövőben a dohányipari termékek forgalmazását.

A SimSmoke nevű dohánypolitikai kommunikációt ellenőrző modellre épülő tanulmány a korábbi kommunikációs stratégiákat épp úgy elemezte, mint ahogy a jövőbeni stratégiákkal kapcsolatos felméréseket is elvégezte. Ez egyértelműen megmutatja, hogy azokban az országokban, ahol régóta adott a megrázó grafikai információval kísért cigarettásdoboz, ott valóban visszaesett a dohányzók aránya.

Csökken a halálesetek száma, ha ott van a ronda kép

Úgy tűnik tehát, hogy ha figyelemfelkeltő, hatásos képek kerülnek a cigarettás dobozokra, amelyek a dohányzás veszélyeire figyelmeztetnek, Európa-szinten évi  több mint 652 ezer haláleset elkerülhető. Csökkenne ezzel együtt a jelenlegi 92 ezer alacsony születési súlyú csecsemők száma, illetve a 145 ezer koraszülés és az 1000 hirtelen csecsemőhalál helyett is kedvezőbb statisztikákról beszélhetnénk az elkövetkezendő 50 évben.

Ez azt jelenti, hogy míg jelenleg csupán szöveges figyelmeztetéssel találkoznak az amerikai dohányosok a legtöbb államban, hamarosan olyan képek is feltűnhetnek a szöveg mellett, amelyek rákos, kilyukadt tüdővel vagy koraszülött kisbabával figyelmeztetnek a dohányzás veszélyeire. Ausztrália, Kanada és az Egyesült Királyság mind a pozitív példák között vannak.

Nyitókép: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.