Egészség

Van értelme az inhalálásnak nátha idején, orrdugulás ellen?

  • Szerző:nuus
  • 2020.10.29 | 06:46

A gőzzel történő inhalálás népszerű kúra orrdugulás ellen, ugyanakkor egy friss tanulmány szerint hatástalan, ha krónikus dugulásról van szó. Úgy néz ki, a nyerő megoldás a sós orrüreg-öblögetés, amely segít a túl sok nyák ürítésében, méghozzá hosszútávon.

A Canadian Medical Association Journal című szaklapban publikált anyag szerint az orrdugulás gyakoribb probléma, mint hinnénk, egyaránt okozhatja nátha, influenza vagy éppen arcüreggyulladás. Ugyanígy gyakori ok a szénanátha vagy egyéb allergiák, az orrpolip és számos egyéb probléma.

Noha az orrdugulás az esetek nagy részében csupán bosszantó, sok esetben számos egyéb tünet kiváltója is lehet, ilyen például a fejfájás és a homályos látás. Éppen ezért a probléma orvoslására a legtöbbször a gőz belégzését és a sós oldattal történő öblögetést ajánlják. A Nemzeti Egészségügyi Intézet napi négy alkalommal történő belégzést ajánlja, amit a fürdőszobában, megnyitott zuhany mellett érdemes elvégezni.

A szakemberek 771 orrdugulással küzdő pácienst vizsgáltak, akik Anglia-szerte 71 különböző helyen kezelésen estek át arcüreggyulladásuk ideje alatt. Mindegyikük négyből egy kezelést kapott: a megszokott kezelés, napi szintű gőzbelégzés, orrüreg-öblögetés, illetve a két utóbbi kombinációja.

Kiderült, hogy a napi szintű gőzbelégzés önmagában véve nem mutatott előrelépést. Azok, akik azonban az orrüreg-öblögetés oktatóvideóval egybekötött változatával kombinálták a kezelést, lényegesen jobban érezték magukat.

kép: https://pixabay.com/hu/users/myriams-fotos-1627417/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.