Egészség

Okozhat autizmust a terhesség alatti influenza elleni oltás?

  • Szerző:nuus
  • 2020.10.30 | 06:46

A 196 ezer gyermek bevonásával készült kutatásból kiderült, hogy nincs összefüggés a terhesség során tapasztalt influenza, az influenza elleni védőoltás és a gyermek autizmus spektrumzavarhoz köthető problémája között.

A JAMA Pediatrics című szaklapban publikált kutatás során 196 929 gyermek fejlődését vizsgálták a terhesség legalább 24. Hetétől kezdve. Ebben a csoportban az anyák 0,7 százalékánál (1400 nőnél) diagnosztizáltak influenzát, míg 23 százalék (45 231 nő) kapott influenza elleni védőoltást a várandósság során. A későbbiekben 1,6 százaléknál (3101 gyereknél) állapítottak meg autizmus spektrumzavart.

A szakemberek megállapították, hogy nincs összefüggés az autizmus és a második, illetve harmadik trimeszter során kapott influenza elleni védőoltás között. Felfedezhető ugyan bizonyos összefüggés az első trimeszter során adott oltás és autizmus spektrumzavar között, ez azonban nem statisztikailag mérvadó.

A kutatás nem volt képes ok-okozati összefüggést felállítani sem az influenza, sem az influenza elleni védőoltás és az autizmus spektrumzavar megjelenése között. Fontos elmondani azonban, hogy a szakemberek egyéb hajlamosító tényezőket a felmérés során nem tudtak vizsgálni, így a kérdés tisztázása további vizsgálatokat igényel.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/kfuhlert-977338/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló