Egészség

Azt hisszük, tök jól megy a fogyókúra, de akkor miért hízunk?

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.01 | 08:57

Sokan úgy próbálnak fogyni, hogy nincsenek tisztában az emberi szervezet alapvető működésével és reakcióival, ezért legjobb szándékuk ellenére is épp szándékukkal ellentétes hatást érnek el.

Az alábbi néhány tévhit kivesézése abban segít, hogy ez velünk ne történhessen meg.

Minden kalória egyenlő

A kalória az kalória, igaz? Nos, nem, óriási tévedés. A tudósok szerint vannak jó és rossz kalóriák, a szervezetünk ugyanis mindkét típussal másképp birkózik meg. A leginkább káros – hizlaló, nehezen lebomló kalóriák a cukorból és az egyszerű szénhidrátokból származnak, míg az ún. „jó kalóriák” a teljes kiőrlésű gabonafélékből és megfelelő körülmények között nevelt állati és növényi fehérjékből származnak: tojás, csirkehús, hal, diófélék és különféle olajos magvak. Az avokádóban lévő zsírtartalom kimondottan hasznos, akárcsak az omega-3 zsírsav a halban.

A legjobb, ha egy ideig koplal az ember

Sokan hiszik, hogy a koplalás segít, hiszen úgy legalább semmilyen kalória – se jó, se rossz – nem jut az ember szervezetébe. Ez óriási tévedés, hiszen amikor nem eszünk, azt az üzenetet küldjük szervezetünknek, hogy kénytelen küzdeni az életben maradásért, hiszen nincs elegendő tápanyag… így legközelebb, mikor eszünk valamit, azonnal raktározni kezd. Ez az oka a jojódiétának, ahogyan a túlevésnek is, hiszen a koplaló, önmagát büntető és ostorozó ember gyengébb pillanatában – és farkaséhségében – hajlamos túlzabálni magát…

A sport segít fogyni akkor is, ha nem megfelelő az étrend

„Még bevágom ezt a tábla csokit, holnap úgyis megyek edzeni” – halljuk sokszor. Tényleg sokan hiszik, hogy a nem megfelelő, kalóriadús táplálkozás negatív hatása kiküszöbölhető némi sport segítségével, a valóságban azonban erről szó sincs. A sport a leginkább a közérzetünket teszi jobbá, emellett formásodni, szálkásodni segít, az anyagcsere gyorsításával a kalóriák égetését is szolgálja, ugyanakkor fogyni nem fogunk a segítségével. A fogyás kulcsa a kiegyensúlyozott étrend ÉS a sport, soha nem a sport önmagában.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.