Egészség

Gyerekkorban az ok: jó eséllyel ezért szorongunk

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.02 | 07:00

A szorongas eredetét sokszor nem értjük, pedig a szakemberek szerint bizonyos gyerekkori eseményekkel függhetnek össze.

1. Az iskolai zaklatás

Utólag, felnőtt fejjel talán egyszerű csúfolódásnak tűnik, de a kisgyerekeket az ilyesmi sokkal jobban megviseli. A JAMA Psychiatry című szaklapban publikált 2013-as kutatás szerint azok, akik gyerekkorukban iskolai zaklatás áldozataivá váltak, felnőttként nagyobb eséllyel küzdenek különféle pszichiátriai betegségekkel: a szorongás, a pánikroham, az agorafóbia a vezető problémák között szerepel.

2. A szülők is szorongtak

Ha a szüleink is küzdöttek szorongásos tünetekkel, jó eséllyel átvesszük a mintát tudatalatt mi magunk is. A Kaliforniai Egyetem kutatása szerint az okok a genetikában éppúgy, mint a viselkedésben kereshetők.

3. Nem volt lehetőségünk kockázatot vállalni

Vannak szülők és meghatározó pedagógusok, akik szinte betegesen rettegnek attól, hogy a csemetének baja esik, ezért mindentől tiltják, ami a legcsekélyebb veszélyt is magában hordozza. Ezt a szemléletet aztán olyan erőteljesen internalizálja az érintett, hogy felnőttként már akkor is szorongani fog, amikor a legminimálisabb kockázat lehetősége is megjelenik.

4. Stresszes időszakot éltünk át

Ha voltak olyan időszakok gyerekként az életünkben, amikor huzamosabb ideig komoly stresszhatásnak voltunk kitéve, az akár felnőttként is nyomot hagyhat az érzékelésünkben – olyannyira, hogy az akár a generalizált szorongás tüneteihez is vezethet.

5. Hiányzott a gyengédség

Apró érintések, simogatás, puszik, összebújás, szoros testkontaktus, ölelés… ha ezek mind hiányoztak apró gyerekkorunktól fogva, a Notre Dame-i Egyetem kutatása szerint nagyobb eséllyel szorongunk felnőttként. Erre kevesen gondolnak, pedig igazából több embert érint, mint hinnénk.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló