Egészség

Tovább élhetsz, ha okosan facebookozol

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.02 | 13:20

Egy friss tanulmány szerint a mértékletes facebookozás meghosszabbíthatja az életet. Persze, lehet, hogy némi kritikával kell kezelnünk az ilyen megállapításokat.

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 02: Some of the photographs of a million users of Facebook collated by artists Paolo Cirio and Alessandro Ludovico are displayed at the Big Bang Data exhibition at Somerset House on December 2, 2015 in London, England. The show highlights the data explosion that's radically transforming our lives. It opens on December 3, 2015 and runs until February 28, 2016 at Somerset House. (Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images for Somerset House)
Peter Macdiarmid / Getty Imagesfotó: Peter Macdiarmid

Mindig kell egy barát

– mutat rá egy amerikai felmérés ismét a közismert tényre, miszerint az erős szociális hálóval rendelkező emberek mérhetően tovább élnek. A kutatás arra vonatkozott inkább, hogy kiterjeszthetjük-e ezt a megállapítást a virtuális baráti körünkre is. A San Diego Egyetem 12 millió kaliforniai Facebook-felhasználót vizsgált ezügyben, nemre és korcsoportra lebontva. A személyes adatok védelmével készült analízis az online aktivitásukat vetette össze az egészségügyi eredményeikkel. Az esetleges párkapcsolatra és a mobilhasználatra is kitért a vizsgálat.

Az eredmény szembemegy a korábbi nézettel, miszerint a közösségi médiumok az egészségre káros hatást fejtenének ki. Mielőtt még megvennénk pár karton tartóstejet, azért más szempontokat is vegyünk figyelembe:

Például az ilyen-olyan ismerősök lájkjaiból ne vonjunk le messzemenő következtetéseket sem a boldogságunkra, sem az élettartamunkra vonatkozóan. Rövidtávon természetesen jól esik minden visszajelzés vagy megosztás, de erre építeni azért nem érdemes. Előnyösek viszont ezek az online kapcsolatok abban, hogy megerősítik a már meglevő, valós barátságokat.

A másik bökkenő, hogy ez a felmérés több szálon is kötődik a legnépszerűbb közösségi hálóhoz. William R. Hobbs, a tanulmány egyik szerzője dolgozott már 3 éve a Facebook megbízásából, másikuk, Moira Burke, pedig jelenleg is kutatási asszisztens Zuckerberg cégénél – figyelmeztet a Next Web.

A kutatók szerint 12 százalékkal több esélyünk van „túlélni” az offline embertársainkat nekünk, Facebookozóknak. Az összefüggés sajnos lehet, hogy csak látszólagos: egy komolyabb tanulmány esetleg feltárná a közösségi felületet használók és az internet kapcsolattal, és egyéb jóléti adottságokkal egyáltalán nem rendelkezők közti különbségeket. Ez utóbbi csoport például lehet, hogy jóval szegényebbekből áll, akik számára például nem elérhető a megfelelő orvosi ellátás. De a képzettség vizsgálata is pontosítaná az eredményt.

Ami viszont kitűnik a tanulmányból, az az, hogy az emberi lélek számára legalább olyan fontosak a virtuális kapcsolatok, mint a kézzelfogható barátságok.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló