Egészség

Biztonságosabb a vízipipa, mint a cigaretta?

  • Szerző:nuus
  • 2019.11.03 | 06:45

Hiába hiszik azt sokan, a kutatók szerint nem. Sőt, veszélyesebb is lehet.

A vízipipa veszélyei sokkal ritkábban kerülnek említésre a cigaretta ártalmaival ellentétben. Sokan szeretik a vízipipa nyújtotta örömöket, és alkalmanként használják ezt a dohányzási formát – melyről az terjed, hogy biztonságosabb a cigarettánál. Kutatók szerint azonban ez nem igaz.

A vízipipa, melyet oly sokan alkalmaznak szívesen, bizony cseppet sem biztonságosabb az egyszerű cigarettánál. Mi több, veszélyesebb lehet a dohányzás más formáihoz képest – hívják fel a figyelmet a kutatók. Ennek oka a mérgező anyagok, a szén-monoxid és az ultrafinom részecskék magas szintje.

Vízipipa veszélyei
(kép: Pixabay)

Sajnálatos, hogy a speciálisan ízesített dohány füstölésére használt vízcsövek egyre népszerűbbek: 5-ből 1 felsőoktatásban tanuló diák próbálta már Amerikában és Európában. Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatói megmérték a kibocsátást egy tipikus közösségi vízipipázás során. Az eredmény: egyetlen szívás a szerkezetből ugyanannyi káros anyagot tartalmazhat, mint egy teljes cigaretta.

A vízipipa veszélyei

„A vízipipa füstjét közvetlenül szívja be a felhasználó, és benne számos toxikus és káros anyag található. Így nikotin, amely a függőséget kialakítja, irritáló karbonilvegyületek, valamint benzin, amely ismert rákkeltő anyag” – emelte ki Veronique Perraud, a tanulmány vezető szerzője, az egyetem kémiai tanszékének projekttudósa.

Hozzátette: mivel minden belélegzésnél nagyobb mennyiséget szív be a felhasználó, minél hosszabb ideig tart egy vízipipa-használat, annál nagyobb dózist kap a mérgező anyagokból.

A vízipipa magas mennyiségben termel szén-monoxidot, főleg a faszén elégetésével, amely felmelegíti a dohányt vagy növényi mixet a tálkában. A kutatók számos olyan esetet idéztek fel, ahol a vízipipa felhasználók szén-monoxid mérgezést kaptak.

via GIPHY

A közönséges dohány mellett Perraud és munkatársai az egészségesebb alternatívaként forgalmazott nikotinmentes gyógynövény-keveréket is tesztelték. Megállapították, hogy magasabb mennyiségben tartalmazott mérgező gázokat a fő füst, mint a dohány esetében.

Mint Perraud kiemelte: ez az első tanulmány, amely az ultrafinom részecskéket mérte a vízipipa füstben. Az is kiderült, hogy a dohányosok ezen részecskék nagyobb mennyiségének vannak kitéve a vízipipázás első 10 percében.

Az ultrafinom részecskék jelentős veszélyt jelentenek az egészségre – ugyanis mélyen bejuthatnak a tüdőrendszerbe, s a legkisebbek a vér-agy gátat is képesek átlépni.

A szakember hangsúlyozta: tévhit a vízipipa kapcsán, hogy annak használatakor a víz a tálkában lényegében kiszűri a toxikus anyagokat. Ez a legtöbb gáz esetében nem igaz, sőt – valószínűleg hűtő hatása miatt – a víz elősegíti a finom részecskék képződését.

via GIPHY

A kutatók azt is megállapították, hogy a cigarettához képest a vízipipa füstjében magasabb a glicerinszint. Ez egy általában ártalmatlan anyag, amelyet élelmiszer-adalékanyagként használnak, ám hevítés közben lebomlik s aldehideknek nevezett vegyületeket hoz létre, melyek irritáló és potenciális rákkeltő anyagok.

A tanulmányt az Aerosol Science and Technology szaklap közölte.

Forrás: napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló