Egészség

10 dolog, ami piszkosabb a vécéülőkénél

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.06 | 06:46

Egy sor nagyon piszkos dolog, amit még a szánkba is veszünk.

123rf.com

Természetes, hogy a vécé használata után fertőtlenítjük a kezünket kézmosással vagy tisztító géllel – félünk a betegségektől. De vajon sejtettük-e, hogy számos napi használati eszköz ugyanakkora fertőzésveszélyt tartogat?

Van, aki számára már nem lesz meglepetés, hogy bizonyos tárgyak, eszközök komoly fertőzésveszélyt jelentenek ránk nézve és még csak nem is tudunk róla. Teljesen normális, hogy a vécé használata után kezet mosunk, vagy ha nem tehetjük, fertőtlenítő géllel tisztítjuk meg kezünket.

Számos egyéb esetben azonban észre se vesszük, hogy fertőzésveszélynek vagyunk kitéve.

Íme 10 dolog, ami a vécéülőkénél is piszkosabb lehet, mégsem tudunk róla.

1.Fogkefe: meglepődtünk?

A vécé lehúzása után a baktériumok akár 6 láb magasságig is képesek szétfröcskölődni a levegőbe, s több mint 2 órán át ott is maradnak – vagyis a fogkefét is beteríthetik, s máris jelen van a fertőzésveszély.

2.Konyhai szivacsok és törlőruhák:

akár több 10 millió baktérium is megbújhat rajtuk. Mára sajnos ismert, hogy kétszázezerszer koszosabbak lehetnek a vécéülőkénél és súlyosan érinthetik egészségünket.

3.Vágódeszkák:

ezeken vágjuk többnyire a nyers húst is, melyek a székletbaktériumoktól lehetnek fertőzöttek. Egy átlagos vágódeszkán 200-szor több ilyen baktérium fordulhat elő, mint a vécéülőkén – a fertőzésveszély tehát igen magas.

4.Szőnyegek:

a szőnyegekről tudvalevő, hogy négyzethüvelykenként kb. 200 ezer baktérium lapulhat rajtuk, ezért 400-szor koszosabbak lehetnek a toalettülőkénél.

5.Jégkocka:

egy tanulmány szerint, melyet amerikai éttermekben végeztek, a jégkockákban több baktérium lehet, mint a hely vécéjének vizében.

6.A vécé padlója:

komoly fertőzésveszélyt jelent ez is, ugyanis az emberek piszkos cipővel mennek be a helyiségbe – a padlón levő baktériumok száma sokszorosa lehet a vécéülőkén találhatóknak. A nyilvános vécékben szakemberek szerint 1,5-2 millió baktérium lehet négyzethüvelykenként, miközben egy átlagos vécéülőkén csak 50.

7.Éttermi menük:

a menüt feltüntető étlap és itallap a legutoljára megtisztított eszközök közé tartozik, vagyis igen nagy mennyiségű baktérium lehet rajtuk. Ha összehasonlítjuk a vécéülőkével, 10-szer többet tartalmazhatnak, melyek kisebb-nagyobb mértékű fertőzésveszélyt jelentenek.

8.Irodai asztalok:

sokkolódtunk? Jogos, hiszen mellettük töltjük a napjaink nagy részét. Egy tanulmány szerint az irodai asztalokon valóban 400-szor több baktérium lapulhat, mint a vécéülőkén, s az influenzavírus is gyakori rajtuk.

9.Okostelefonok:

mára az is ismert, hogy a telefonjainkon 10-szer több baktérium fordulhat elő, mint a vécéülőkén. Nagyon fontos gyakran tisztogatni őket, mivel a fertőzésveszély igen magas lehet – tekintve, hogy a szánk is ki van téve telefonálás közben a baktériumoknak.

10.Billentyűzet:

érdemes még most körbetisztítani a billentyűzetünket! Valószínű, hogy szinte sosem tesszük, de megéri. Ugyanis ismert, hogy több mint 200-szor több baktériumot tartalmazhatnak, mint a vécé ülőkéje.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.