Egészség

„Ne vágjon még, doktor úr, hallom önt…”

  • Szerző:nuus
  • 2019.11.06 | 02:45

Alighanem minden műtét előtt álló ember parázik attól, hogy nem hat az érzéstelenítés, altatás, és úgy fognak hozzá az orvosok a műtéthez. A jó hír azonban, hogy lényegesen kevesebben térnek magukhoz általános érzéstelenítés alatt, mint azt a szakemberek korábban hitték – derül ki egy friss kutatásból.

(kép: Pixabay)

A 260 emberből, akiket a műtőasztalon vizsgáltak, kevesebb, mint 5 százalék mutatott éber jeleket inger hatására. A pácienseket a műtét kezdete előtt tesztelték, ám a beavatkozást követően egyikük sem emlékezett arra, hogy éber volna.

Ez az arány lényegesen alacsonyabb, mint az a 37 százalék, amit a szakemberek a korábbi tanulmányok alapján tippeltek.

„Noha a műtét alatti éberségre fontos ügyként tekintünk, mindenkit óvatosságra intünk ezeknek az adatoknak az elemzésekor. Egy meglehetősen rövid időszakot vizsgáltunk, amíg a páciens érzéstelenítés alatt állt. Ráadásul ezek a páciensek egészen mást tapasztaltak, mint azok, akik felébredtek műtét közben, és nem tudtak sem megmozdulni, sem pedig beszélni”

– mondja a kutatást vezető Dr. Robert Sanders, a University of Wisconsin munkatársa.

Mint kiderült, összességében elmondható, hogy a műtét alatt felébredő páciensek zömében fiatalok, akik enyhe altatás alatt álltak. A nemzetközi kutatás minden páciense az Egyesült Államokból és négy további országból származik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló