Egészség

Kardiológusok feltárták az e-cigaretta károsító hatásait

  • Szerző:nuus
  • 2019.11.14 | 10:18

Annyira hozzá lehet szokni, hogy fontolóra kell venni betiltását, mondja a kutató.

Elektromos cigaretta veszélyei
Illusztráció: 123rf.com

Az elektromos cigaretta veszélyei kapcsán feltárták a kutatók azokat a molekuláris mechanizmusokat, amelyek előidézik az eszköz ér-, agy- és tüdőkárosító hatását.

Az e-cigaretta annyira veszélyes és annyira hozzá lehet szokni, hogy fontolóra kell venni betiltását – hangsúlyozta Thomas Münzel professzor, a Mainzi Egyetem Orvostudomány Központja kardiológiai osztályának kutatója, a European Heart Journal című folyóiratban megjelent tanulmány vezetője.

A professzor szerint különösen a fiatalokban kell tudatosítani, hogy az elektromos cigaretta veszélyei nem elhanyagolhatóak. Emlékeztetett arra, hogy az amerikai járványügyi központ szerint az Egyesült Államokban 3,6 millió fiatal szív e-cigit. 2018-ra egyetlen év alatt 78 százalékkal nőtt számuk. Az elektromos cigaretta, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy segítsen a dohányzásról való leszokásban, a fiatalok körében trendinek számít. Nikotinaddikcióhoz vezet még azok körében is, akik korábban nem dohányoztak – tette hozzá.

“Nem engedhetjük meg, hogy egy teljes nemzedék hozzászokjon a nikotinhoz”

– idézte a professzort a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál. Münzel professzor kutatócsoportja 20 egészséges dohányozónál vizsgálta, hogy milyen hatással van az elektromos cigaretta gőze a véráramlásra a kar verőerében. Mérték a véráramlást dohányzás előtt, majd 15 perccel egy e-cigaretta gőzének belélegzése után. Megmérték azt is, hogy mennyire merevedett meg az artéria. Párhuzamos kutatásukban 151 egeret tettek ki e-cigaretta gőzének, egy, három és öt napon át napjában hatszor 20 percre.

Azt találták, hogy már egyetlen e-cigaretta elszívása növelte a pulzust és megmerevítette az artériákat, és azok belhámja, az endotélium nem működött rendben. Az endotélium a felelős azért, hogy megfelelő legyen az erek tágulása és összehúzódása, megvédi a szöveteket a mérgező anyagoktól és szabályozza a gyulladást és a véralvadási folyamatokat. Az endotélium rossz működése szív- és érrendszeri betegségeket okoz.

 

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló