Egészség

Aki dohányzik, nagyobb eséllyel próbálja ki az alkoholt is

  • Szerző:nuus
  • 2019.11.17 | 10:01

Legalábbis a Kaliforniai Egyetem kutatásából ez derül ki.

Aki dohányzik, iszik is – Fotó: 123rf.com

A kutatás során a szakemberek 176 dohányzó tinédzsert vizsgáltak, akiknek 96 százaléka arról számolt be, hogy a cigarettán kívül még legalább két szerrel élnek rendszeresen. Mint kiderült, a legtöbb esetben a kamaszok a cigaretta mellett az alkoholt és egyéb dohánytermékeket kedvelik. Aggasztó tendencia azonban, hogy 16 százalék a keménydrogokat sem veti meg: a kokain, egyes hallucinogének és az Ecstasy is képbe került. Sokan vényre kapható gyógyszereket használnak önkényesen, rekreációs célból – írja a Ragazze.hu.

„Sokkal gyakoribb, hogy egy tini egyszerre több szert használ, mint hinnénk, holott a többségnek általában eszébe se jut, hogy a dohányzó kamaszok esetleg nagyobb eséllyel kokainoznak” – mondja a kutatást vezető Karma McKelvey.

Kiderült az is, hogy a keménydrogokat használó kamaszok két-három évvel a felmérés után nagyobb eséllyel küzdenek depressziós tünetekkel. Még nagyobb gond, hogy a leszokás ilyen esetekben lényegesen nehezebb: a tinédzserkorban már meglévő káros szenvedélyek általában felnőttkorban is megmaradnak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.