Egészség

A fefájás, hangulatingadozás nem egyszerű női hiszti, itt van mit lehet tenni ellene

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.18 | 08:13

Ha ilyen gondok vannak, nagyon valószínű, hogy premenstruációs szindróma az ok. Mit kell enni, vagy tenni, hogy csökkentsük?

Fotó: Pixabay.com

Amikor egy nő ingerlékeny, fejfájós, gyors hangulatingadozásai vannak, puffadást érez, könnyen lehet, hogy nem tehet róla: ezek a premenstruációs szindróma jelei.Nőnek és férfiaknak is életmentő lehet, ha tudják mint lehet tenni, vagy milyen vitaminokat, ételeket kell ilyenkor sürgősen a barátnő elé tolni.

Sok nő a menstruációt megelőző napokban, hétben a következő tüneteket észleli: hangulatingadozás, fejfájás, puffadást és egyéb fizikai, érzelmi változás

– ezeket PMS-nek, azaz premenstruációs szindrómának hívják.

A nők 85 százaléka tapasztalja valamilyen szinten. Néhányuknak igen komolyak a tünetei, és a munkában, a személyes kapcsolataikban is zavarja őket. Utóbbi már a premenstruációs hangulatzavar betegség (PMDD). Lássuk kicsit közelebbről a premenstruációs szindróma tüneteit!

1.A nők ilyenkor édességre vágynak, vagy éppen kifejezetten sós ételekre. Különös módon viszont vannak, akiknek nincs is étvágyuk ezekben a napokban. Gyakori a puffadás és a székrekedés is.

2.Pattanások: nemcsak a tinédzsereket érinti, és a PMS gyakori jele. A hormonális változások okozzák a több faggyú termelődését. Látható jele annak, hogy közeledik a menstruáció.

3.Fájdalmak a háton, fejfájás, ízületi fájdalmak és érzékeny mellek – ezeket mind kiválthatja a premenstruációs szindróma.

4.Kiszámíthatatlan hangulat: az ingerlékenység, a harag, a sírás, a depresszió, a szorongás egyik nap jön, másik nap megy, mielőtt elkezdődik a menstruáció. Vannak nők, akiknek a memóriájukkal és a koncentrációval is gondjuk van ilyenkor.

5.Leggyakrabban a késő 20-as éveikben járók és a 40-es éveik közepét taposó nők szenvednek PMS-ben. Az idősebb tiniknek komolyabb tüneteik lehetnek, mint a fiatalabbaknak. A premenstruációs szindróma súlyosabb lehet 40 éves koron túl. Azok a nők is hajlamosabbak rá, akik szültek legalább egyszer. Több PMS tünete lehet annak, aki már volt depressziós vagy egyéb kedélybetegségben szenvedett.

6.A PMS befolyásol egyéb betegségeket is. Így az asztmát, allergiát, depressziót, szorongást, a rohamokkal járó betegségeket, a migrént.

De mi a premenstruációs szindróma oka?

Pontos oka nem ismert, de azt tudjuk, hogy az ösztrogén és a progeszteron szintje esik a menstruáció előtti héten. Sok orvos véli úgy, hogy a hormonszint csökkenése okozza a PMS tüneteit. Az agyi vegyületekben vagy a vitaminokban, ásványi anyagokban bekövetkezett változások szintén szerepet játszhatnak. A tüneteket súlyosbíthatja a túl sós étel, a koffein és az alkohol.

Érdemes ébernek lenni, ugyanis a PMS tünetei elfedhetnek más problémákat és komolyabb betegségeket is. A perimenopauzát (átmenet a menopauzába), a depressziót, szorongást, a krónikus fáradtság szindrómát, a pajzsmirigy betegséget és az irritábilis bél szindrómát. Sok esetben a különbség csak annyi, hogy a premenstruációs szindróma minden hónapban nagyjából ugyanakkor jön és távozik.

Lássuk, tényleg PMS-sel küzdünk-e! Jegyezzük fel a tüneteinket. Amennyiben ezek 5 nappal a menstruáció kezdete előtt jelentkeznek, a menstruáció megérkezésével 4 napon belül eltűnnek, valamint a tünetek legalább három menstruációs cikluson keresztül visszatérnek, premenstruációs szindrómáról van szó.

Mi lehet a megoldás?

A premenstruációs szindróma ellen magunk is tehetünk. A fáradtság ellen az edzés, a testmozgás hatékony lehet – rendszeres testmozgásra van szükség, nemcsak a PMS idején! A hét több napján 30 perc közepes tempójú mozgás ajánlott, de a kevesebbszer végzett intenzívebb mozgás is jó megoldás.

Fogyasszunk B-vitaminban gazdag ételeket. A tiaminban (pl. sertés, brazil dió) és riboflavinban (pl. tojás, tejtermékek) gazdag ételeket fogyasztó nőknél egy tanulmány szerint kevesebbszer jelentkezik a PMS. Az étrend-kiegészítőknek nincs ugyanilyen hatása. Együnk összetett szénhidrátokat, így teljes kiőrlésű kenyeret, gabonát, melyek tele vannak rosttal. Ez a vércukorszintet megfelelő szinten tartja, csökkentve a hangulati ingadozásokat és az édességek utáni sóvárgást. A gazdag teljes kiőrlésű gabona B-vitamint is tartalmaz.

No Title

No Description

Mit ne együnk?

Túl sós ételeket, melyek a puffadást fokozzák; koffeint, ami ingerlékennyé tehet; cukrot, ami a sóvárgást rosszabbítja; alkoholt, amely a hangulatot befolyásolja.

A premenstruációs szindróma ellen hatékony a stressz kezelése is. Érdemes a jógát, a meditációt, a masszázst kipróbálni vagy naplót írni például. A problémák kibeszélése is hatékony, no és természetesen az elegendő alvás!

Használhatóak még a PMS tünetei enyhítése érdekében nem vényre kapható gyógyszerek. Ezek segítenek a fejfájáson, a mell érzékenységen, a hátfájáson, a görcsökön. Ilyen az Ibuprofen, Aszpirin vagy a Naproxen.

Hatékony lehet a fogamzásgátló tabletták szedése – egyébként is könnyítik a menstruációt, így a PMS tüneteit is. Hormonális kezelésként bizonyos gyógyszerek alkalmazása hasznos lehet – kérdezzük róla orvosunkat – valamint segíthetnek a szorongás elleni készítmények.

Egyes vitaminok és ásványi anyagok csökkentik a PMS tüneteit, így a folsav, magnézium, E-vitamin, Kalcium és a B6 vitamin.

Gyógynövények is segíthetnek átvészelni a tüneteket. Egyes nőknél enyhíti azokat a ligetszépe olaj, a levendula vagy a poloskavész.

Forrás: napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló