Egészség

Az alkoholista szülők gyerekei agresszívebbek

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.29 | 07:46

Ha a szülő súlyos alkoholfüggőséggel küzd, nagyobb az esélye annak, hogy a kamasz ismerkedéskor erőszakos helyzetbe keveredik – derül ki a University at Buffalo friss kutatásából.

Meglepő módon a későbbi erőszak kiváltó okai már csecsemőkorban látszanak.

Míg az általános nézet korábban az volt, hogy a randi-erőszak leginkább a serdülőkori fejlődés során tapasztalt problémákra nyúlik vissza, most minden jel arra mutat, hogy valójában sokkal korábbi gyökerekre vezethető vissza a probléma” – mondja a kutatást vezető Jennifer A. Livingston.

Livingston és csapata 144 olyan kamaszt vizsgált, akiknek apja valamilyen alkoholproblémával küzdött, és akiknek előzetes állapotfelmérése már 12 hónapos korban megkezdődött. A felmérésre rendszeresen sor került, amiből láthatóvá vált, hogy milyen kulcsproblémák okozzák azt, hogy ezek a kamaszik erőszakos kapcsolatba keverednek, akár áldozatként, akár agresszorként.

„Azok az anyák, akik alkoholista partnerrel éltek együtt, nagy valószínűséggel depresszióval is küzdöttek, ezért eleve kevésbé voltak nyitottak arra, hogy gyerekeikkel fontos dolgokról beszélgessenek. Emellett a gyerekek olyan mintát sem kaptak, amely segítette volna őket az egészséges párkapcsolatok kialakításában” – teszi hozzá a szakember.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Nagy bajban van Marics Peti
  • szerző:nuus
  • 2023. 03. 19.