Egészség

Ezek a srácok olcsón adnák az életet a HIV-fetőzötteknek

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.01 | 14:23

Te mit csináltál a gimiben kémiaórán? Egy csapat 17 éves diák Sydneyben sokak számára fontos eredményt ért el: előállítottak egy új HIV és malária elleni gyógyszert.

Ma van az AIDS világnapja: a halálos kór ugyan még nem gyógyítható, de különböző gyógyszerekkel sokáig tünetmentesen élhet a fertőzött beteg. Ehhez kapcsolódik egy igencsak biztató hír.

Martin Shkreli azzal lett tavaly a világ leggyűlöltebb embere, hogy  megvette az Egyesült Államokban a Daraprim nevű készítmény jogait, amit AIDS-es és rákos betegeknek írnak fel, majd a tablettánkénti árat 13,5 dollárról 750(!) dollárra emelte. El lehet képzelni a reakciókat.

Martin Shkrei (fotó Getty Images /Drew Angerer)
Martin Shkreli (fotó Getty Images /Drew Angerer)

Alternatíva egy ausztrál gimiből

A HIV-et kezelő gyógyszerek kapzsi kapitalisták nálkül se számítanak olcsónak, de most úgy tűnik, hogy Sydneyben egy pár gimnazista srác előállított egy új gyógyszert, aminek az előállítási költsége csupán 20 dollár, és körübelül 35 dollárért forgalmaznák.

A gyógyszer aktív hatóanyaga a Pyrimethamine, ami a Daraprimben is megtalálható, és segít legyőzni a legyengült immunrendszernek a különböző parazitafertőzéseket. A gyógyszer szabadalmaztatására épp ezért még várni kell: Amerikában a Turing Pharmaceuticals gyógyszerészeti cég tartja markában, és kontrollálja a gyógyszer forgalmazását.

Ahhoz, hogy az amerikai piacra kerülhessen az ausztrál fiúk terméke, szükség lenne egy megegyezésre, hiszen a gyógyszer ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazza, és ugyanolyan mennyiségben, mint a Daraprim, viszont sokkal kevesebbe kerülne – ez pedig nagyon nem fér bele a zárt terjesztési rendszerbe.

Borítókép: Pixabay / WerbeFabrik


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló