Egészség

Sétával hívják fel a figyelmet a HIV-szűrésre a Lánchídon vasárnap délután

  • Szerző:nuus
  • 2019.12.01 | 14:18

Továbbra is kevesen járnak szűrésre.

Sétával hívják fel a figyelmet szakemberek és civil szervezetek a HIV-szűrés fontosságára és a betegség megelőzésére az AIDS-világnap alkalmából vörös fénnyel kivilágított Lánchídon vasárnap délután.

Fotó: Pixabay

Továbbra is kevesen járnak szűrésre: Magyarországon minden negyedik ember már csak a betegség előrehaladott, AIDS-stádiumában kerül az ellátórendszerbe. A tavaly kiszűrt 229 új HIV-fertőzött közül 57-en már AIDS-stádiumban voltak, a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint pedig 16-an belehaltak az AIDS-betegségbe – tudatták.

Hozzátették, hogy 2018-ban 1,7 millióan fertőződtek meg a HIV-vírussal a világon, és 770 ezren haltak meg a fertőzéssel összefüggésben. Szlávik János, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológus főorvosa szerint a HIV-szűrés azért fontos, mert az időben elkezdett kezelés mellett a fertőzöttek teljes életet élhetnek, és gyakorlatilag nem fertőznek tovább. Magyarországon azonban jelenleg körülbelül 3000-4000 HIV-fertőzött van, és közülük csupán kétezren kapnak kezelést.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.