Egészség

Nem csak a szerelem, a meditáció is könnyebb az oxitocin hatására

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.05 | 18:43

Az oxitocint régóta nevezik szerelemhormonnak, mivel segít a kötődés kialakulásában, és a társas kapcsolatokat is szorosabbra fűzi. Egy friss kutatás szerint az oxitocin emellett a spiritualitást is fejleszti, könnyebb hatására a meditáció is.

A Duke University felmérése szerint számos pozitív hatás tapasztalható spirituális szinten, ha oxitocint veszünk magunkhoz. Azok a kísérletben résztvevő férfiak, akik oxitocint kaptak, spirituálisabbnak érezték magukat még egy héttel később is. A hormon extra bevitelét követően a meditáció során több pozitív érzelmet is tapasztaltak a résztvevők meditáció során.

A spiritualitás és a meditáció kéz a kézben jár az egészséggel számos korábbi kutatás szerint. Az érdekelt bennünket, hogy milyen biológiai tényezők befolyásolják ezt az állapotot. Úgy tűnik, hogy az oxitocin olyan dolog, ami spiritualitással szervesen összefügg, és hitünket erősíti

– mondja a kutatást vezető Patty Van Cappellen, a Duke University munkatársa.

A hatást vizsgálandó, a kísérlet során a kizárólag férfiakból álló csoport egyik fele oxitocint kapott, míg a kontrollcsoport placebót. Az előbbi csoport képes volt átélni a nyitottságot és a kapcsolódást a többi emberrel, és spirituálisabbnak vallotta magát, mint a többiek.

A szakember szerint egyértelmű, hogy az oxitocin hat arra, hogy hogyan látjuk a világot és miben hiszünk. Egyértelmű, hogy az oxitocin másként hat a nőkre, mint a férfiakra, ám a hormon nőkre gyakorolt hatását még tovább kell vizsgálni.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Bulvár
Válik Peller Anna
  • szerző:nuus
  • 2023. 03. 21.
Celeb
Nagy bajban van Marics Peti
  • szerző:nuus
  • 2023. 03. 19.