Egészség

Ezért átverés a mentes ételek piaca

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.09 | 15:52

Óriási piaca van a laktózmentes, gluténmentes, cukormentes ételeknek, vagyonokba kerülnek mindenhol. Ha valaki érzékeny ezekre az összetevőkre, érthető, hogy keresi az alternatívákat. De vajon a többiek számára is ez az egészséges opció?

A számok is ezt mutatják: a mentes ételek piaca 10,5 milliárd dolláros évente, itthon megduplázódott a laktózmentes termékek eladása, és a gluténmenteseké is harmadával nőtt. Jót tesz vajon mindenkinek a legtöbb boltokban elérhető mentes kaja?

A válasz egyszerű: nem.

Hiába hirdetik azt a cégek, hogy a mentes egyenlő az egészségessel, ez a képlet egyszerűen – ebben a formában, általánosságban véve – nem igaz. A laktózmentes tejtermékek semmiben sem különböznek a normálistól, csak abban, hogy a laktóz mellé tesznek laktázt is, ugyanis ez az, ami lebontja a laktózt – amire a laktózérzékenyek szervezete magától nem képes. De zsír-, fehérje- és cukortartalma megegyezik a kétféle tejnek.

Az alternatív tejek nem tehéntejből, hanem növényekből készülnek: szójából, rizsből, zabból vagy mandulából. Sajnos azonban a boltban kapható növényi tejek közel sem láttak annyi növényt, mint remélnénk. Nagy részük víz és adalékanyag, tehát túl egészséges nem lehet, az áruk pedig a normál tej háromszorosa.

A gluténmentes termékekkel hasonló a helyzet. Ezek előállítása sokkal bonyolultabb, mint a laktózmentes tejtermékeké, áruk is sokkal magasabb ennek megfelelően. Ha valaki lisztérzékeny, annak valóban nagyon fontos ezt a szempontot figyelembe vennie, de ha bírjuk a glutént, akkor felesleges a sokszor mesterséges anyagokkal, zsírokkal és ízesítőkkel telenyomott gluténmentes ételeket fogyasztanunk. A fehér kenyeret és a péksütit persze cseréljük le teljes kiőrlésű, jó minőségű pékárura, de az egészséges táplálkozás lényege nem a mentességben keresendő, hanem a tudatos és mértékletes étkezésben.

Mit lehet akkor tenni? Segíthet, ha otthon, házilag állítunk elő bizonyos termékeket: számos Facebook-csoport és receptes felület segít az érintetteknek, hogy biztonságosabb opciójuk legyen, de csupán trendérzékenységből nem érdemes a mentes termékek egyre duzzadó piacát erősíteni…

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Nem vagyunk kint a vízből
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 11.