Egészség

Bizonyították a tudósok: a férfiakat tényleg jobban hazavágja az influenza

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.12 | 12:13

Legyen szó akár vírusos megbetegedésről, vagy akár egy egyszerű megfázásról, a pasik sokkal jobban fognak szenvedni.

(kép: Pixabay/qimono/CC0)

Erre persze már sokan rájöttek pusztán a megfigyelések alapján is, egy kanadai orvos viszont most kicsit jobban utána nézett a dolognak. Dr. Kyle Sue a British Medical Journalban publikálta nemrég a kutatási eredményeit a témában, a nagy kérdés pedig az volt, hogy a férfiakat tényleg súlyosabban érinti-e ez a betegség, vagy csak egyszerűbben nyavalygósabbak a nőknél, és túljátsszák a szenvedést. A jó doktor már csak azért is utánanézett a dolognak, mert őt is mindig ezzel szekírozza a család, becsületbeli ügy volt, hogy kiderítse, tényleg jobban hazavágja-e a férfiakat az influenza.

A man flu kifejezés széles körben elterjedt az angolszász nyelvterületen, ennek ellenére soha nem kutatták még célirányosan ezt a jelenséget, Dr. Sue ezért korábbi kutatások adataiból következtette ki megállapításait. Ezek a következők voltak:

  • az egereken végzett kísérleteken a nőstények erősebb immunreakciót adtak az influenza vírusra, mint a hím egyedek
  • egészséges emberekből kivett, és influenza vírussal megfertőzött sejtek esetében erősebb immunreakciót sikerült kiváltani a nőkből származó sejtekből
  • egy Hong Kongi statisztika alapján a férfiak nagyobb számban kerülnek kórházba a járványidőszak alatt
  • egy amerikai statisztika szerint férfi áldozatok nagyobb arányban szerepelnek az influenzával összeköthető halálesetek között
  • korábban már bizonyították, hogy a nők jobban reagálnak a védőoltásokra

Ilyen közvetett adatok alapján Dr. Sue arra jutott, hogy a férfiak immunrendszere valóban gyengébb, így nehezebben tudnak védekezni például az influenza ellen, ugyanaz a vírus komolyabb betegséget okoz náluk, mint a nőknél. a férfiak esetében a tesztoszteron gyengíti az immunrendszer működését, míg a nők nemi hormonja, az ösztrogén éppen ellentétest hatást vált ki. Így a férfiak közül azok vannak a kitéve még jobban a betegségnek, akiknek magasabb a tesztoszteron szintjük. Nagyon leegyszerűsítve minél férfiasabb valaki, annál jobban haza fogja vágni az influenza.

Forrás: cbc.ca


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.