Egészség

Ötből egy férfi azt sem tudja, hogy van prosztatája, nem még azt, hogyan figyeljen rá

  • Szerző:nuus
  • 2019.12.13 | 06:46

Veszélyesen keveset tudnak a férfiak a prosztatájukról, állítja egy férfiak egészségével foglalkozó jótékonysági szervezet.

prosztatavizsgálat

A prosztatavizsgálat minden 50 fölötti számára erősen ajánlott. A szűrés életet menthet, évente egyszer nézessük meg e szervünket, mert a daganat korai stádiumában még eredményesen kezelhető!

A prosztata elengedhetetlenül fontos, hiszen ez a szerv felelős a sperma termelődéséért, és az ejakulációban is fontos szerepet játszik. Emellett sajnos más dolog miatt is fontos volna, hogy többet tudjunk róla. Évente több mint 40 ezer férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal a Prostate Cancer UK nevű szervezet adatai szerint. Ez a férfiak körében a leggyakoribb rákfajta. Pedig a prosztatavizsgálat segít kiszűrni az elváltozásokat.

A szervezet felméréséből kiderült, hogy ötből egy férfi nincs is tisztában azzal, hogy egyáltalán van prosztatája, és a férfiak többsége egyáltalán nem vesz tudomást a rák veszélyéről.

Maga a mirigy egy dió nagyságú szerv, a húgyhólyag alatt és a végbélnyílás előtt helyezkedik el. A prosztata termeli azt a folyadékot, amelyből a sperma is áll.

Az 1900 férfi bevonásával készült anyagból kiderült, hogy 92 százalék egyáltalán nem volt tisztában a prosztata szerepével, 54 százalék pedig azt sem tudta, hol található. Tizenhét százalék abban sem volt biztos, hogy egyáltalán van prosztatája.

„Rendkívül veszélyes, hogy a férfiak többsége semmit sem tud erről a fontos szervről, noha ez a leggyakoribb rákfajta a férfiak körében. Nem beszélünk eleget azokról a problémákról se, amelyeket a prosztata rendellenes működése okozhat: az ejakulációval kapcsolatos gondokról, a spermaminőségről, a vizelet áramlásának akadályairól és az inkontinenciáról”

– mondja a kutatást koordináló Angela Culhane, a szervezet munkatársa.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/sjjp-1134750/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.