Egészség

Ha karácsonykor lebetegedsz, nézd meg gyorsan a karácsonyfádat!

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.20 | 11:48

A téli szezonban sokan A gyakori betegségek, például influenza vagy Covid-19 tüneteivel azonosítják az orrfolyás- és megfázásszerű panaszokat. Pedig talán másról van szó...

Az ünnepi szezonban meglepően gyakori az is, hogy az emberek érzékenyek lehetnek a karácsonyfákra – derül ki a Pénzcentrum cikkéből. A fák olyan allergéneket tartalmazhatnak, mint a gombák és a pollenek, amelyek allergiás reakciókat váltanak ki az arra érzékenyeknél.

Ezek az allergének hasonló tüneteket okozhatnak, mint a megfázás, beleértve a vörös, duzzadt és viszkető szemet is. Különösen problémás lehet ez az asztmások számára, akiknél az ünnepi időszakban fellángolások jelentkezhetnek.
Mi az oka ennek a problémának? A pollenek tavasszal a fákon maradnak, majd karácsonykor kerülnek be a lakásokba.

Egyes gombák számára a karácsonyfafarm hideg és nedves környezete ideális a gyors növekedéshez. Egyetlen karácsonyfa több mint 50 penészgombafajnak otthont adhat, beleértve az Aspergillus, Penicillium és Cladosporium fajokat is. Amint a fát a beltérbe viszik, ahol meleg, nedves és párás körülmények uralkodnak, a penészgomba termelődése exponenciálisan megnövekszik.

Samuel White, a Nottingham Trent Egyetem kutatója szerint a fa beltérbe való behozatalát követő első három napban körülbelül 800 spóra található a levegő köbméterében. Két hét elteltével ez a szám akár 5000 spóra is lehet köbméterenként.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló