Egészség

A vérvétel hamarosan a múlté: kilégzésből állapítják meg diagnózis

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.29 | 07:30

A tudósok már 17 féle kórt is megállapíthatnak, ha egy mélyet sóhajtunk.

YouTube
YouTube

Nemzetközi kutatók csoportja a Parkinson-kórt és a veserákot is képes kiszűrni egyetlen kilégzésből. Már Hippokratész is tanácsolta Kr.e. 400-ban, hogy a beteg szájszagából vonjon le az orvos következtetéseket – most ezt a javallatot már nanotechnológia és mesterséges intelligencia bevonásával valósítják meg – írja az American Chemical Society.

A kilélegzett nitrogén, széndioxid és oxigén mellett közel száz illékony kémiai összetevőt is a levegőbe bocsátunk. Ez utóbbiak változó mennyisége és aránya az adott személy aktuális egészségi állapotától függ. A cukorbetegek édeskés lehelete régóta közismert, és számos, légzés-diagnózison alapuló orvosi eszközt is kifejlesztettek már, amelyek viszont csak bizonyos betegség-típusokat tudnak beazonosítani.

A nanotechnológiával foglalkozó, izraeli-arab szakértő, Hossam Haick és nemzetközi csapata most egy átfogóbb spektrumú, kilégzés-elemző gépen dolgozik.

Egy sor nanoméretű érzékelőt fejlesztettek ki, amelyek több ezer mintából szűrik ki az egyes összetevőket. A páciensek közt voltak makkegészségesek, illetve 17 féle, különböző betegséggel küzdő alanyok is. Az eredményeket mesterséges intelligencia bevonásával elemezve jutottak el odáig, hogy besorolják és diagnosztizálják a vizsgált személyek állapotát.

Tömegspektrometria, azaz a töltött anyagi részecskék tömegének vizsgálata során azonosították a betegségekhez kapcsolódó, kilélegzett összetevőket, és kihozták, hogy minden egyes kórnak egyéni, illékony kémiai „ujjlenyomata” van. Azt is észrevették, hogy egy betegség jelenléte nem akadályozza egy esetleges másik kór megállapítását sem, azaz megéri a gép fejlesztésébe invesztálni, főleg hogy egy gazdaságos és könnyen szállítható eszközhöz juthat így az orvostudomány.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló