Ezo

Ferenc pápa öt oldalas apostoli levelet írt – Ez a karácsonyi üzenete

  • Szerző:nuus
  • 2019.12.02 | 12:48

A levelet az első európai betlehem helyszínén, Greccio barlangjában írta alá.

A keresztény karácsony hagyományainak, ezek között is a betlehemállításnak a jelentőségéről szól Ferenc pápa advent első vasárnapján kiadott apostoli levele, amelyet az egyházfő a Szent Ferenc által állított első európai betlehem helyszínén, Greccio barlangjában írt alá.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pontifical Council (@pcpne) on


Ferenc pápa a Rómától száz kilométerre levő Greccio ferences szentélyébe látogatott el. Az Appenninek hegyein található barlangtemplom arról ismert, hogy 1223-ban Szent Ferenc az adventi időszakban itt elevenítette fel a gyermek Jézus születésének betlehemi helyszínét: ez indította el a betlehemállítás mai napig tartó karácsonyi hagyományát. Ferenc pápa a kápolnává alakított egykori barlangban írta alá az apostoli levelet, amely az Admirabile signum (Csodálatraméltó jel) latin címet kapta, és a betlehem jelentéséről szól. Az apostoli levél erkölcsi, dogmatikus vagy más egyházi kérdéseket tisztázó pápai dokumentum, amely buzdításként szól a hívekhez. A mintegy öt oldalas, a Vatikán honlapján több nyelven közölt apostoli levél a keresztény karácsony üzenetét foglalja össze, fő jelképnek a betlehemet jelölve meg.

Fotó: Tiziana FABI / AFP

“Ezzel a levéllel családjaink szép hagyományát akarom támogatni” – írta Ferenc pápa. Kiemelte, hogy Olaszország és a keresztény világ számos részén a mai napig az adventi időszakban nemcsak a templomokban, hanem az otthonokban, munkahelyeken, kórházakban, börtönökben és tereken is betlehemet építenek, amely Jézus születése utáni jelenetet ábrázol. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a betlehemépítésnek – vagyis a karácsonyi ünnepek keresztény hagyományának – gyermekkortól a családi szokásokhoz kell tartoznia. “Remélem, hogy ez a szokás soha nem múlik el, ellenkezőleg, azt kívánom, hogy ott, ahol letűnt ez a szokás, ismét fedezzék fel és keltsék életre” – tette hozzá.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló