Gasztró

Itt a diéta slágerlista, ha jól akarsz kinézni idén, akkor ezt két diétát ajánljuk a karcsúsításhoz

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.04 | 16:03

Vékony, könnyű, egészséges és szexi akarsz lenni, vagy maradni? Akkor neked is ajánljuk a 2018-as év diétáit: a DASH és a mediterrán diétákat.

Forrás: Pixabay

Bár szinte hetente röppennek fel hírek újabb és újabb fajta, gyakran egészen hajmeresztő diétákról, a szakma mégis azon van, hogy a járt utat a járatlanért el ne hagyjuk. Vagyis 2018-ra is két olyan diétát ajánl elsősorban az egészséges életre és fogyásra vágyók számára, amik régi és jól bejáratott diéták, a hatásuk tekintetében az összes többi diéta elé helyezendők.

Ez a DASH és a mediterrán diéta, évek óta ez a kettő áll az első helyen. Hasonlóak is egymáshoz. Az előbbi, amit az egészséges szív diétájának is neveznek, a zöldségeket, a teljes kiőrlésű gabonából készült és az alacsony zsírtartalmú ételeket preferálja. A mediterrán étrend is ezen az úton halad, azzal a különbséggel, hogy az olíva- és más növényi olajok fogyasztását is engedélyezi, nem beszélve az alkoholról.

A DASH és a mediterrán étrendet a flexitarian, vagyis Gwyneth Paltrow szuperdiétája, majd a weight watchers 7 napos étrendje követi, aztán a flat belly, azaz a haslaposító és nutritarian diéták jönnek sorra. Ezt a sorrendet minden évben neves táplálkozási szakemberek szavazzák meg, és amiben mindannyian egyet értenek, hogy a legmagasabb pontszámot elért diéták végeredményben ugyanazokat a táplálkozási szokásokat támogatják. Sok gyümölcs és zöldség, sovány fehérje, a szív számára egészséges zsírok, teljes kiőrlésű növények, minimális zsír és cukor, és lehetőleg minél több ételt természetes formájában érdemes elfogyasztani.

A szakértők nemcsak rangsorolják évről-évre az egyes diétákat, de az újakat is megvizsgálják. Idén a már említett nutritarian diéta volt az egyik, ami jól is szerepelt, míg a másik, az un. keto-étrend szinte minden szakértőnél elhasalt. A ketogén diétát elsősorban az epilepsziás betegek, és főként gyerekek kezelésére fejlesztettek ki, a lényege pedig az, hogy a szénhidrátok megvonásával arra kényszerítik a szervezetet, hogy a zsírokból fedezze az energiaigényét. Ennek érdekében az ezt használók magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú ételeket fogyasztanak, és bár a szakértők látják, hogy népszerű, és értik a működését, mégis veszélyesnek tartják, mert ha nem tartja be szigorúan az ember (szigorúbban mint az összes többi diétát), akkor könnyen elcsúszhat vele, az pedig visszaüthet az egészségére is. A legjobb azonban az a diéta a szakértők szerint, ami hosszú távon is könnyen fenntartható, és ami lehetőleg semmilyen élelmiszercsoportot sem zár ki az étkezésből, mert ami bármit is kizár, az táplálkozási hiányosságokhoz vezethet.

A diéták rangsorát a szakértők hét szempont figyelembevételével alakították ki, akkor jó egy diéta, ha ennek a 7 feltételnek megfelel:

  • Rövid távon, egy éven belül is hatásos.
  • Hosszú távon, két-három éven belül komolyabb és tartós testsúlycsökkenést eredményez.
  • Képes megelőzni a cukorbetegséget, és megfelelő értéken tartani a vércukorszintet.
  • Segít egészségesen tartani a szivet és az érrendszert.
  • Egyszerűen betartható.
  • Mennyire teljes vele a táplálkozás.
  • Ne jelentsen egészségügyi kockázatot az étrend, vagyis ne váljon alultáplálttá az ember, de ne is járjon a diéta gyors súlyvesztéssel.

A szakértők még azt is hozzáteszik a listához és a szempontokhoz, hogy azért mert egy diéta nem szerepel jól náluk, az nem jelenti azt, hogy egyből a kukában a helye, mert nem működik. Egy-egy diétás étrend lepontozása a szakértők által csak annyit jelent, hogy az adott diéta lehet, hogy annyira nem egészséges és hosszú távon annyira nem hatásos, mint azt állítják róla. De ez csak feltételezés, és ettől még egy használó lehet vele elégedett. Vagyis, ha valaki a keto-étrendet kedveli, és hatásos is az esetében, mert jól csinálja, akkor maradjon annál. Annál ugyanis nincs rosszabb, amikor mindig másik diéta szerint étkezünk. Az biztosan nem vezet eredményre.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.