Gasztró

Tudod mi a comfort food? Biztosan szereted!

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.14 | 19:30

Megszoktad, szereted, komfortos enni. Neked mi ez?

123rf.com

Hamisítatlan comfort food – mondják számos ételre mostanában, de mit takar pontosan a kifejezés? Bár az utóbbi években, évtizedekben vált szokássá így meghatározni egyes fogásokat, maguk az ételek egyáltalán nem újhullámosak, éppen ellenkezőleg, általában klasszikus stílusúak. Lássuk, hogyan határozzuk meg, hogy mi a comfort food.

A megoldást semmiképpen sem a kifejezés tükörfordításában kell keresni, azaz nem „kényelmes”, vagyis gyors, hamar összedobható ételekről van szó. Sokkal inkább olyan fogásokról, amelyek pozitív érzelmeket váltanak ki fogyasztójukból, nosztalgikus hangulatba ringatják, régi családi ebédeket, receptúrákat idéznek fel. És azokat a megismételhetetlen ízeket, amelyek édesanyánk vagy nagymamánk főztjére volt jellemző.

Közös ezekben az ételekben, hogy legtöbbször melegen vagy forrón tálaltak, krémesek vagy szaftosak, és olyan melengető fűszerekkel ízesítettek mint a fahéj, a szegfűszeg vagy a kardamom. Gyakori összetevőjük a gőzölgő olvasztott sajt, lehetőleg jó nagy mennyiségben. Szívmelengető és otthonos érzést nyújtanak, amelyre leginkább a sötét téli estéken van szükségünk.

Milyen ételek lehetnek comfort foodok?

Levesek: ebből is a tartalmasabbak, mi ide sorolnánk például a sajtos pirítósokkal tálalt francia hagymalevest, a csülkös bablevest és bármilyen gazdag ragulevest.

Egytálételek: végtelen hosszan lehetne sorolni, egy szaftos pörkölt vagy paprikás tipikus magyar comfort food.

Tepsis ételek: külön kategóriába vettük, mert ezek talán a legjellemzőbb comfort foodok. Az amerikai sütőben sült sajtos makaróni, az angol krumplipürétetővel borított húsos pite, a rakott tészták, sőt egy jó rakott krumpli is mind ide tartozik. Körbeüli az asztalt a család, középre kihelyezik a hatalmas sütőtálnyi gőzölgő, szaftos ételt, és mindenki szed magának, amennyit csak szeretne. Ez az igazi comfort food életérzés.

Tészták és egyéb ételek: természetesen nem szükséges a fenti három kategóriára leszűkítenünk a felsorolást. A nagyi máglyarakása vagy kalácspudingja pont úgy comfort food, mint egy lassan készülő húsos-paradicsomos tésztaszósz.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló