Gasztró

Kunyhó mögül, sárga hóból ne egyél! De a fehérből sem kellene…

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.16 | 14:28

Egyre több recept kering a neten hóból készült ételekről és italokról, de a tudósok szerint vannak veszélyei a téli csapadék elfogyasztásának.

(kép: Pixabay)

Sokan egyszerű fagyott vízként tekintenek a hóra, amiből fagyit, koktélt lehet készíteni, vagy akár teát főzni. Mivel egyre több az ilyen recept, plusz nálunk is elkezdett esni, nem árt tisztázni: vannak veszélyei a hó elfogyasztásának. Hiába tűnik ugyanis frissnek és érintetlennek, a hó, miután leesik, azonnal elkezdni felszippantani a szennyező anyagokat a levegőből. És ez nem csak a szennyezett levegőjű városi területeken probléma, a kutatók az erdőkben, nemzeti parkokban gyűjtött mintákban is megtalálták ezeket egy 2016-ban végzett kutatás során. Egy falat hóból sok baj nem lehet, de tartósan havat enni azért nem érdemes, ha nem akarjuk kitenni a szervezetünket a kipufogógázok negatív hatásainak.

Másrészről viszont a levegőből a hóba kerülő dolgok csak a probléma egyik felét képezik. A szél ugyanis számos egyéb dolgot is a hóra juttathat, például állati ürüléket, amitől aztán tényleg kellemetlen betegségeket lehet elkapni, akár egy kis falattól is…

forrás: Vice


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló