Gasztró

Itt a 6 legegészségesebb tengeri étel

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.19 | 06:46

A tengeri ételek általában egészségesek. Azért ez nem mindig így van, a nagyra megnövő és sokáig élő halak például összegyűjtik a tengerek nehézfém szennyezéseit, elsősorban a higanyt, és tárolják a testükben, így sokat enni belőlük akár káros is lehet. De itt van hat tengeri étel, ami tényleg a legegészségesebb.

Szeretjük a tengeri herkentyűket? Ha igen, érdemes közelebbről is megvizsgálnunk, melyikkel mennyire járunk jól. A tengeri étel többnyire egészséges, de nem szabad általánosítani. Lássuk a legjobb választásokat!

A tengeri étel frissessége, elkészítési módja és tápértéke mind hozzájárul ahhoz, hogy egészségesnek tartjuk-e azt a halfélét vagy tengeri herkentyűt, avagy kevésbé.

Ha már tengeri étel, melyek számítanak a legjobb választásnak az egészséget tekintve?
Íme a lista.

1.Lazac:

Tápanyagban gazdag, bőségesen találunk benne egészséges Omega-3 zsírsavat. S mint konzervhal, kevesebb higany van benne, mint a tonhalban. Az alaszkai vad lazac jó forrás, frissen és konzervben is. Mivel a lazacon több ártalmas vegyi anyag lehet, érdemes lecsöpögtetni róla az extra zsírt, levenni a bőrt és sötétebb húst.

2. Rák koktél:

Jó választás lehet, mivel a rákot alapvetően főzik vagy forralják, s ilyen módon igen egészségesen készítik. A legjobb tengeri ételek közé tartozik: fehérjetartalma magas, zsírt és higanyt viszont nagyon keveset találunk benne. A szósszal azonban vigyázni kell. Különösen a klasszikus, paradicsomos alapúval, melyben sok cukor lehet, s gyakran magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal készül. Vagyis, hagyjuk el a szószt, vagy csináljunk otthon egészségesebb változatot.

3. Szardella saláta:

A szardella kicsi és keveset él, kisebb az esély rá, hogy sok higanyt és egyéb szennyező anyagokat tartalmazzon. Mint ilyen, az egyik legjobb tengeri étel, Omega 3-zsírsavban gazdag, amire szervezetünknek szüksége van. A csomagolásukkal érdemes óvatosnak lenni: gyakori, hogy sok sóban tárolják őket, olvassuk el a címkét alaposan. A legjobbak a fehér szardellák ecetben – ez egy kevésbé sós verzió.

4. Konzerv tonhal:

az egyik legjobb tengeri étel – a tonhal nagyobbra nő, mint a szardínia és a szardella. Vagyis nagyobb az esélye annak, hogy több higanyt találunk benne. Másrészt azonban sovány hús, fehérjét nyújt a számunkra és értékes Omega-3 zsírsavat. Annak érdekében, hogy a higany szintje alacsonyabb legyen, a „light” konzerv halakat keressük. Fogyókúra esetén érdemesebb a vízben és nem olajban tárolt tonhalat vásárolni.

6. Grillezett szardínia:

Általában konzervben árulják, de frissen is megtalálható olykor. Teljesen grillezve tökéletes táplálék – nagyon sok Omega-3 zsírsavval, s kevés higannyal, hiszen kicsi és rövidéletű halnak számít. Ráadásul nem is drága. Fontos viszont, hogy vízben tárolva előnyösebb, mint olajban.

Forrás: Napidoktor.hu

Foitók: Pixabay.com CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.