Gasztró

Jön a húsvét: 5 szuper tojás-trükk, ami nélkül nem élhetsz

  • Szerző:nuus
  • 2023.04.02 | 09:18

Nyakunkon a húsvét, amikor ipari mennyiségű tojás dolgoz fel az átlagember... hogyan gyorsítható fel a folyamat, és hogyan lehet még finomabb a végeredmény? Segítünk.

A muffinforma a barátod

Ha sok tojást posírozol (buggyantasz) egyszerre, akkor csináld a sütőben. Végy egy muffinformát (nagyobb lyukút), és üss a lyukakba egy-egy tojást, majd mindegyikhez adj 1 evőkanál vizet is, 175ºC, 12 perc – ennyi az egész.

Sokat egyszerre – főtt tojás

Muffinformában főtt tojást is tudsz készíteni a sütőben. 160ºC, 25 perc, és kész az ipari mennyiség. Ha keményebben szereted a sárgáját, hagyd bent fél órát.

És még mindig sütő…

Pakold meg a vajjal kikent tepsidet gombával sonkával, paprikával, kolbásszal, aztán mehet rá a sok-sok felvert tojás (esetleg kevés tejjel keverve) amit persze sóztál, borsoztál. 225ºC, kb. 10 perc, de lehet, hogy több kell, attól függ, hogy hogy szereted, és mennyi tojásból készül.

Ha mégis főznéd

Ha mégis lábosban, a tűzhelyen posírozol, akkor adj a gyöngyöző vízhez egy kevés (1 ek) ecetet is, majd ebbe engedd bele egy kis tálkából a feltört tojást. Sokan mondják, hogy nem kell, de a tapasztalatok szerint segít a fehérjének gyorsabban és stabilabban összeállni.

Igazi omlett

A legjobb tojásrántottát meglepő módon kell elkészíteni, Gordon Ramsey módszere szerint. Tegyél fel együtt hideg vajat (annyit, amennyiben egyébként is sütnéd) és a tojásokat közepes lángon egy lábosba. Kevergesd fél percig, utána vedd le a tűzről, úgy is keverd fél percig, majd tedd vissza a lábast tűzre, és így tovább, amíg össze nem áll. Ekkor azonnal sózd, borsozd, és adj hozzá egy kanálnyi crème fraiche-t, vagy nagyon zsíros tejszínt, esetleg tejfölt.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.