Gasztró

Ezért szeretjük az internetet: előkerült egy régi videó, ahol végre Gordon Ramsay főztjét osztja le valaki

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.07 | 17:35

Az internet nem felejt, öröm nézni, ahogy Ramsay-t ez a thai szakács ízekre szedi. A távol-keleti ország leghíresebb étele kapcsán pirítottak rá a mesterszakácsra.

Gordon Ramsay hosszú évek szívós munkájával vívta ki magának a legelviselhetetlenebb sztárséf címet. Nem is mertek sokan szembe szállni a kíméletlen aprításairól híres, 51 éves konyhakés-forgatóval. Egy ázsiai kollégája viszont egyszer nagyon rápirított, melyről a felvételt most fedezte fel magának ismét az internet. A keleti ételek terén jártas Chang egy angliai thai étterem séfje, aki szerint Ramsay az eredetileg faszénparázs felett, wokban készülő street foodot nem igazán jól kapta el.

A post shared by Gordon Ramsay (@gordongram) on

A skót szakács még 2011-ben látogatta meg a wimbledoni thai templomot, majd ígéretet tett az ottani szerzeteseknek, hogy elkészíti számukra a padthai nevű, pirított egytálételt.

Hogy a fogást még különlegesebbé tegye, Ramsay a Kék Elefánt étterem főszakácsát, Changot vonta be a főzésbe. De nem minden sült el úgy, ahogyan azt a híresség elképzelte. Pedig a papokhoz méltó étel-küldetésre lelkesen készült:

Odavagyok a thai kajáért. Főzni és enni is szeretem, de ez a feladat kifogni látszik rajtam. A szerzetesek az ébren töltött óráikat meditálással és tanulással töltik. Buddhista tanaik tiltják, hogy főzzenek maguknak, így a helyi közösség látja el őket étellel, amit pontban 11 órakor fogyaszthatnak el. Ezért fordulok Changhoz, hogy segítsen: ő London egyik menő éttermében dolgozik.

Jól indult az együttműködés: a thai szakács elmesélte, hogy a szerzetesek mindig hálásan megköszönték, amit kaptak. Nem válogatósak – sosem küldtek még vissza ételt. Először is ízletes, kötözött gombócokat formáztak nekik, melyeket pénzeszsáknak hívnak. Ramsay üggyel-bajjal elboldogult a feladattal, majd felcsillant a szeme, amikor rákanyarodtak a főfogásra. Mogyoróhagymát, fokhagymát és csilit pirítottak, sóval és pici cukorral, majd a skót főzőmester újhagymát és garnélát is beledobott, mert

otthon ezt ő így szokta.

Chang azt is felügyelte, ahogyan halszószt és tamarindusz-pasztát is adagol a tálba, az édes-saanyú ízvilág elérése érdekében. Már csak az utolsó simítások hiányoztak: a tojás ráütése, a babcsíra és a tészta hozzáadása. Ramsay alig várta már, hogy Chang rábólintson, és feltálalhassák a finomságot.

De ekkor minden odaveszett: Chang beleszagolt az étel illatfelhőjébe, és megsemmisítően annyit mondott, hogy

Ez nem is padthai. Annak édesnek, savanyúnak és sósnak kell lennie.

Gordon azzal vágott vissza, hogy viszont nem rossz az íze. Erre a kolléga így oltotta:

Neked lehet, hogy ízlik, de nekem nem.

Az Unilad szerint ez után a leégés után Ramsay jól tette, ha kerülte a „thai-jellegű” ételek nyilvános elkészítését.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.