Gasztró

Teljesen másképp kell a rizst főzni, mint eddig gondoltuk

  • Szerző:nuus
  • 2019.04.15 | 08:48
  • trendindex: 5

A japán rizs szakértő elmondta, hogy ő hogyan főzi.

Momoko Nakamura évek óta járja a japán vidéket, és kutatja a rizs termesztésével kapcsolatos ősi eljárásokat. Az internet csak „Rice Girl” néven hivatkozik rá – és ő is saját magára –, ez pedig egyáltalán nem túlzás: mindent tud a rizsről. Lássuk, ő hogyan készíti el ezt az ételt.

Először is egy lábasra lesz szükségünk, ez akár öntöttvas is lehet. Mérjük ki a rizst egy csészével, majd szintén mérjünk ki pontosan kétszer annyi vizet. Öblítsük át a rizst háromszor úgy, hogy egy tálba szórjuk, majd jó sok hideg vizet öntünk rá. Gyors, az óramutató járásával megegyező irányú körkörös mozgással végezzük az átöblítést, így könnyen megszabadulhatunk a felesleges keményítőtől. Ismételjük meg a műveletet még kétszer. Ezt követően szűrjük le a rizst, majd tegyük a lábasba az előzőleg kimért kétszeres mennyiségű hideg vízzel.

Maga a főzés négy szakaszra bontható, mindegyik szakaszhoz különböző főzési hőfok kapcsolódik.

1. Közepes lángon melegítsük a rizst forráspontig.

2. Amikor forrni kezd, állítsuk magas lángra a tűzhelyt, és főzzük így 1 percen keresztül. A célunk ezzel az, hogy az összes rizsszem felemelkedjen a víz tetejére, így fognak egyenletesen megfőni. Ekkor kell ízesíteni is egy kis csipet sóval.

3. Vegyük vissza a lángot alacsonyra, és tegyünk fedőt a fazékra. Még 30 percig főzzük ezen a módon a rizst.

4. Kapcsoljuk le a lángot, a lábast vegyük le róla, és hagyjuk pihenni a rizst 10 percen keresztül. Csak ezután vegyük le a fedőt. Ha a megfőtt rizs felszínén apró lyukakat látunk, akkor a főzés tökéletesre sikerült.

A pihentetés után Nakamura azt ajánlja, hogy fa vagy rizses lapáttal osszuk szét a rizst négy egyenlő részre, majd gyengéden keverjük át olyan mozdulatokkal, mint amikor tojásfehérjét forgatunk bele egy sütemény tésztájába. Ha ezt elvégeztük, már tálalhatunk is.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló