Gasztró

Nyárra már egy ezres is lehet a kenyér kilója

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.20 | 12:18

Ha elhúzódik a háború, az mindenkinek nagyon rossz lesz.

Nyár végére akár az ezer forintot is elérheti a kenyér ára. Az ukrajnai háború elhúzódása, így az ország gabonaexportjának akadozása alaposan felveri az árakat – jósolja az ATV.

A háború kirobbanásával nagyot nőtt a búza ára,

jelenleg a befektetőket az is aggasztja, hogy a globális ellátásban ennek következtében hatalmas problémák keletkezhetnek.

„62 ezer forintos tonnánkénti búzaárral kezdtük a tavalyi árat és a búzavásárlást. Most 135 ezer forintnál van tonnánként, a jelenlegi árakhoz képest is nagyjából negyven százalékos áremelést fognak meglépni” – mesélte Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség alelnöke.

Emiatt viszont a pékeknek is emelniük kell az árakat.

Hiába drágult a gabona, ők mindeddig próbáltak csupán kis mértékben emelni, de azt mondják, most már nincs mit tenni, lépniük kell, drasztikus emelésre van szükség, különben bezárhatnak.

„Elképzelhető, hogy ezer forint lesz? Most már minden megeshet.

Erre sem számítottunk, hogy ebbe a helyzetbe belekerülünk, hogy ilyen helyzet alakulhat ki és sajnos a jövőkép sem lesz jobb” – panaszolta el Temaj Ardit, a DITI Pékség tulajdonosa – tökéletes magyarsággal. Szakértők szerint év végéig a belföldi árak tovább emelkednek, még drágább lesz a napraforgóolaj, a liszt, a kenyér, a péksütemények és több más termék is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló