Gasztró

Kiszámolták: horror ára lesz a fagyinak idén

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.23 | 13:48

A fagylalt alapanyagainak hiánya mellett azok ára is megduplázódik.

A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Erdélyi Balázs a fagylalt készítéséhez szükséges alapanyagok hiánya mellett a gyümölcspürék árának megduplázódására is panaszkodik. Egy gombóc fagylalt 350-400 forintba is kerülhet idén, de a drágább helyeken már

akár félezer forint is lehet egyetlen gombóc ára.

Jó minőségű fagylalt készítéséhez a szaktudáson kívül sokféle alapanyag is szükséges. Bizonyos összetevők – például a gyümölcspürék – ára viszont tavaly a kétszeresére nőtt, ha egyáltalán kapható. Akadozik emellett a vaj beszállítása, sőt a cukor beszerzésével is akadtak problémák, a Franciaországból és Spanyolországból érkező fagyasztott gyümölcskészítmények és -pürék árairól nem is beszélve – tájékoztatott az Ipartestület elnöke.

Bár tavaly kisebb mérvű volt az áremelkedés

a cukrászatoknál, idén sokkal nagyobb lesz a drágulás. Az árszint viszont üzletenként és régiónként is változhat. Olcsóbb helyeken 300-350 forint lesz egy gombóc fagylalt, de egyre több helyen már 400-450 forintot is elkérnek érte. Mi több: míg extrém esetben már tavaly is volt példa ötszáz forintos árra, idén egyre több helyen köszön majd vissza ez az ár.

Minőségi fagylalt esetén indokolt is lett a 350 és 450 forint

közötti gombóc ár, máskülönben nem éri meg: az alapanyagok mellett az energia és az élő munka is roppant módon megdrágult 2022-re – mondta Erdélyi Balázs.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló