Gasztró
Áll a balhé a most bevezetett génmódosított lazac körül
Az újfajta, génbabrált lazac nem mindenki tetszését nyerte el.
Az emberi fogyasztás engedélyezése után mostantól az amerikaiak tányérjára kerülhet a génmódosított lazac. Az AquaBounty Technologies Inc. génmódosított lazacainak tonnái indulnak el az éttermek és házhoz szállító szolgáltatók felé. A vendéglátóhelyeken nem kötelező feltüntetni, hogy genetikailag módosított-e egy termék.
Az AquaBounty
Albanyben, egy beltéri akváriumban tenyészti
a gyorsan fejlődő, genetikailag módosított lazacokat. A módosított lazac kétszer olyan gyorsan fejlődik, mint a vadon élő, a piacképes méretet – 3,6-5,4 kilogrammos súlyt – 18 hónap alatt éri el 36 hónap helyett. Ráadásul kevesebb táplálékra van szüksége, mint a természetben élő példányoknak. A génmódosított lazacok bojkottjára felszólító aktivisták ugyanakkor kampányt indítottak a vadon élő lazacok védelmében és az őslakosok fenntartható halászathoz fűződő jogainak megőrzése érdekében. Jon Russell szerint a genetikailag módosított lazacok
súlyos fenyegetést jelentenek
az egészséges táplálékrendszerre. Éppen ezért tájékoztatni kell az embereket arról, hogy amit megesznek, az honnan származik. Az AquaBounty viszont azzal érvel, hogy betegség- és antibiotikummentes lazacot forgalmaz. Szerintük a termék előállítása kisebb karbonlábnyommal jár, és nem szennyezi úgy a tengeri ökoszisztémákat, mint a hagyományos tengeri ketreces tenyésztés.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.