Gasztró

Egy kis kényeztetés otthon: tökéletes íz- és borpárosítás

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.08 | 08:43

Ha nincs kedved borfesztiválra menni, otthon is tarthatsz vidám kóstolót: így legalább garantáltan csak olyasmi kerül az asztalodra, amit ízletesnek találsz. Ennek az első számú szabálya egyszerű: felejts el mindent, amit a borok és az ételek párosításáról tanultál, és térj vissza az alapokhoz.

Az öt fő íz

Noha minden ember több ezer aroma ízlelésére képes, összesen öt ízt ismerünk:

édes

savanyú

sós

keserű

umami

Az első négy ízt nem kell bemutatni, de mi az az umami? Az umami japán jövevényszó, az ötödik alapíz neve, amely a közhiedelemmel ellentétben nem a négy alapíz keveréke, hanem tudományos szempontok alapján vizsgálódva is bizonyítást nyert, hogy önálló íz. A parmezán, a garnélarák, a spenót, az olajbogyó, a gombák, a kethchup, az érlelt sonka, a szardella, a szójaszósz, a worcester szósz íze: egy kellemes, hosszan tartó, testes íz, ami az ételek teltségét megadja.

Az előkészületek

A „kísérlet” során négyféle borra lesz szükséged: egy fehérborra, egy vörösre, egy pezsgőborra és egy édes borra. Tőled függ, hogy mit választasz: nyugodtan próbálkozhatsz új ízekkel, de a régi kedvenc boraidat is bevonhatod a játékba természetesen. Emellé öt-nyolc különböző ízvilágú étel kerül, és kétféle szósz. Nézzük csak:

sós – egyszerű bolti burgonyachips, de fontos, hogy sima sózott legyen, külön ízesítés nélkül

savanyú – ecet, pl. egy egyszerű vörös borecettel meghintett saláta társaságában

keserű – különféle diók

édes – fehér csokoládé

umami – bármilyen sült hús

zsíros – Brie sajt

zöld – spenót

pikáns – csípős szósz mártogatósnak

Most pedig indul a kóstoló!

Helyezd el az összes ételt egy nagy tálcán, kivéve a desszertet. A forgatókönyv egyszerű: minden egyes ételt kóstolj meg minden egyes borral, szépen, lassan, rövidebb szünetet hagyva két felvonás közt. Nyugodtan használj jegyzetfüzetet, hogy emlékezz, melyik ízkombináció bizonyult a legjobbnak: a profik egytől ötig terjedő skálán osztályozzák a harmóniát (az 1-es a bukta, az 5-ös a kitűnő itt is). A műveletet addig ismételd, amíg minden ételt meg nem ízleltél az összes borral házasítva.

Ne feledd, hogy nincs jó vagy rossz válasz: mindenkinek más jön be, és elképzelhető, hogy neked is a hangulatodtól függ, mit élvezel a leginkább. Mindenképpen hasznos azonban, hogy tudd, mi a kedvenc párosításod, hiszen így később is fordulhatsz ehhez az ízvilághoz, ha lazítani szeretnél egy kicsit vagy extra kényeztetésre vágysz.

Nyitókép: Pixabay.com/Engin_Akyurt cco


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló