Gasztró

Íme a sajt, amitől a legkeményebb ínyencek is távol tartják magukat

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.20 | 11:53

Semmi különös, csak kukacok lakják.

Forrás: youtube.com

Vannak nagyon jellegzetesen szagló vagy illatozó sajtok, melyekhez képest a pálpusztai is ipari trappista csupán. Ez a sajtok olyan elit válogatottja, amelyekkel tényleg csak az elkötelezett rajongók találkoznak. És még közülük és akad, amelyet nagyon, nagyon kevesen mernek elfogyasztani.

Merthogy nyüzsögnek rajta a kukacok! A különleges sajtot casu marzunak hívják és Szardínián készítik, gyakorlatilag belepik a kis állatkák, akiket csakúgy lazán le kell söpörni a sajtról, mielőtt elfogyasztanánk. Vagy betesszük egy papírzacskóba, és megvárjuk, míg megszűnik a motoszkálás a zsákon belül.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sok tradícionális sajt elkészítéséhez “használnak fel” bogarakat, melyeknek fontos szerepe van az érlelés során (igen, sajtkukacot például), hiszen befolyásolják a sajt ízért és textúráját is.

A casu marzu jelentése egyébként annyit tesz:

rothadt sajt.

A juhtejből készülő finomság attól lesz egyedi és jellegzetes, hogy érlelés során a piophilidae, vagyis a sajtlégy beköpi, és kikelnek benne a légy lárvái. A petékből kikelő lárvák az emésztőrendszerük segítségével aztán lebontják és átalakítják a sajt zsírtartalmát, a sajt textúrája pedig lágy lesz, néhol folyékony (a szardíniaiak ezt a folyós részt lagrimának, könnyeknek hívják). A lárvák ugyan ritkán érik el az egy cm-es nagyságot, de cserébe rengetegen nyüzsögnek a sajtban és annak felületén, általában több ezer van egy-egy gurigán. És a helyiek között is megoszlik a szokás: lesöprik-e a kukacokat a sajt elfogyasztása előtt, vagy nem törődnek velük.

Még a casu marzu rajongói is belátják, hogy akkor már nem lehet biztonságosan megenni a sajtot, ha elpusztultak benne a kukacok, csak az izgő-mozgó társbérlőkkel szabad fogyasztani. Az ínyencek a szardíniai kenyérrel és erős vörös borral fogyasztják, és úgy tartják, hogy afrodiziákumként is kiváló. Ezt egyébként arra alapozzák, hogy a békés falatozásban megzavart lárvák akár 15 centikre is elugrálhatnak a sajtról.

Mivel a sajt egészségügyi megítélése sem teljesen tisztázott, leginkább félillegálisan lehet csak beszerezni. Ha mégis megkóstolnánk, hagyatkozzunk egy helybéli tanácsaira.

Forrás: youtube.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Uncategorized
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 24.
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.