Gasztró

A sajt sokkal egészségesebb eledel, mint ahogy azt eddig sejtettük

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.26 | 14:47

Egy friss tanulmány szerint. Jó hír ez a sajtok rajongói számára!

Forrás: 123rf.com

A sajtokról eddig az a vélemény járta, ami a hivatalos állásponton nyugodott, hogy a nagy részük hosszú távon egészségtelen, mert magas a zsírtartalmuk, ezért csak módjával ajánlott fogyasztani. Az American Heart Association inkább a zsírszegény sajtok mellett tört lándzsát. Egy új tanulmány azonban most kiáll a zsíros sajtok mellett. Az American Journal of Clinical Nutrition kutatása nem talált összefüggést a magas zsírtartalmú sajtok fogyasztása és a szívroham, a stroke kialakulásának veszélye között. A sajt korántsem olyan halálos eledel, mint azt eddig gondoltuk. 3000 65 év alatti embert vizsgáltak, akik rendszeres sajtfogyasztók, illetve olyanokat is, akik tartózkodnak a tejtermékektől, így a sajtoktól is. Előbbieknél ugyanúgy nem találtak a sajti miatti kedvezőtlen egészségügyi hatásokat, mint a tejtermékeket nem fogyasztóknál. A kutatás vezetője szerint nincs arra utaló bizonyíték, hogy a rendszeres sajtfogyasztás növelné az idősebbek esetében szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A kutatás vezetője ugyanakkor leszögezi, hogy munkájuknak vannak gyenge pontjai is. Egy komolyabb kutatás hosszú éveken, több évtizeden át zajlik, laboratóriumi körülmények között végzik, ők azonban nem csináltak egyebet, mint a kiválasztottak étrendjét vizsgálták és általános egészségügyi állapotát, vagyis további vizsgálatokra lesz majd szükség a totális bizonyossághoz. Az viszont biztosnak tűnik, hogy nem kell annyira félni a magasabb zsírtartalmú ételektől, például a sajtoktól, mint ezt eddig gondoltuk, sőt az alacsony zsírtartalomnak is megvannak a veszélyei, ezért az a legcélravezetőbb az, ha megtaláljuk a kettő között az arany középutat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló