Gasztró

Kiderült: tényleg rosszabb minőségű a magyar piacra szánt termékek egy része

  • Szerző:nuus
  • 2021.07.29 | 17:48

A Nébih három éven át vizsgálta, igaz-e a szóbeszéd az élelmiszerek kettős minőségéről.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hároméves projektjének fő célja az élelmiszerek kettős minőség vizsgálata volt. Számos tapasztalat gyűlt össze a jelenséggel kapcsolatban – írja a Nébih. 2018 és 2021 között több mint háromszáz termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió lett összehasonlítva, lehangoló eredménnyel:

A vizsgált termékek több mint negyedénél igazolódott

a minőségbeli eltérés vélelme. A kutatás azt is megerősítette, hogy a jelenségnek több – adott esetben akár objektív – oka is lehet. A kutatás során három ország – Ausztria, Magyarország és Németország – üzleteiben beszerzett 78 terméktrió és 39 duó, összesen 117 termék összehasonlítására került sor (312 db egyedi minta vizsgálatával). A termékek mintegy ötöde kereskedelmi, saját márkás termék volt. A Nébih projektje ismételten alátámasztotta,

hogy léteznek minőségbeli eltérések

az Európai Unión belül. Lényeges eltérés a vizsgálat alá vont termékek 25,6%-ánál igazolódott. A vizsgált termékkategóriák:

tej és tejtermékek (joghurt, vaj)

hús és húsipari termékek (felvágottak, tonhal)

gabona- és sütőipari termékek (gabonapelyhek, müzlik, tészták)

édesipari termékek (csoki, rágó, nápolyi, jégkrém)

üdítők (gyümölcslé, szénsavas üdítők)

tartósítóipari termékek (hőkezeléssel tartósított termékek: konzervek, szószok)

élvezeti cikkek (kávé, tea, kakaó)

snackek (chips, keksz)

alkoholos italok (sör, keserű likőr)

gyorsfagyasztott termékek (halrúd, pizza)

zsiradékok (margarin, olajok)

speciális élelmiszerek (szójaital, tápszer).

Kiderült, hogy az eltérések

különböző okokra és körülményekre vezethetők vissza.

Fakadhatnak például az eltérő nemzeti szabályozásból, helyi alapanyagok felhasználásából, eltérő gyártási körülményekből. Sok esetben hivatkoztak a vállalkozások a fogyasztói preferenciára és ízlésre is az eltérések okának indoklásaként. Speciális kategóriát alkotnak a saját márkás termékek, amelyekre különösen jellemző, hogy az adott ország igényeinek megfelelően készülnek. A fő kérdés most az, mely eltérések lehetnek jog-, illetve szükségszerűek, és azokról hogyan lehet korrektül tájékoztatni a fogyasztókat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.