Gasztró

8 kaja, aminek (szinte) soha nem jár le a szavatossága

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.23 | 16:36

Vannak rendkívül szórakoztató blogok és YouTube csatornák, melyeknek készítői régi kajákat esznek meg. Míg azok főleg katonai készételekre szakosodtak, nem árt tudni, hogy a háztartásban is van néhány szinte soha meg nem romló élelmiszer.

Méz


Tavalyelőtt archeológusok 3000 éves mézet ástak elő egy egyiptomi sírból: és még mindig tökéletesen ehető volt. Ez a különleges tulajdonságainak köszönhető, alacsony víz- és magas cukortartalma van, így a baktériumok nem tudnak megtelepedni benne. Van benne egy kevés hidrogén-peroxid is, így a mikrobák sem tudnak benne növekedni. Igaz, hogy a méz be tud cukrosodni, de ez csak a fizikai állapotára vonatkozik, felmelegítve újra folyékonnyá válik.

Szárított hüvelyesek


A babfélék, lencsék, borsók szintén a végtelenségig tárolhatóak: köszönhetően az alacsony víztartalomnak és a magas cukorkoncentrációnak. De ezenkívül olyan enzimek is találhatóak benne, amelyek természetesen biztosítják a hosszú tárolást. Ha az edény megfelelően levegőtlenített, nagyszerű alapanyag maradhat éveken át.

Szója-szósz


Elvileg általában három évre szól a szója-szósz szavatossága: ha azonban magasabb sótartalmút választunk, felbontatlanul hosszú-hosszú évekre biztosak lehetünk a kiválóságában. És ha még a hőmérsékletre is figyelünk, akkor még tovább növelhetjük ezt az időt.

Borecet


Az ecetet szinte soha nem kell kidobnunk. Az ecetesedésért felelős baktérium egyúttal hosszú időre tartósítja is. Míg a fehér borecet szinte változatlan marad, a többi típusnak megváltozhat a színe idővel. Ez azonban csak a megjelenését határozza meg, az ízét nem befolyásolja.

Fehér rizs


Nemrég megfőztek egy harminc évig bádogdobozban tárolt rizst, és simán kiállta az ízpróbát. A titok a levegő és hőmérséklet kombinációjában rejlik. Minél kevesebb előbbi, és minél alacsonyabb utóbbi (3℃ a tökéletes), annál hosszabb lesz a rizs élete. Az egészségesebb barna rizs szavatossági ideje ugyanakkor jóval rövidebb, hiába egészségesebb.

Étcsokoládé


Minél több tejet adtak a csokoládéhoz, annál rövidebb lesz a szavatossági ideje. Nem kell megijedni, ha a nem megfelelő tárolási hőmérséklet miatt kifehéredik a csokoládé, ez csak fizikai megjelenést fog meghatározni szintén. Bár annak kevés veszélye áll fenn, hogy túl sokáig tárolná valaki.

Cukor & só

Nem véletlen, hogy a magas cukor- vagy sótartalmú élelmiszerek tovább állnak el. Egyszerűen kiszorítják a nedvességet, így meggátolják a baktériumok növekedését. Cukor nélkül nem lenne lekvár, só nélkül sonka.

Nyitókép: pixabay.com/Hans CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló